Pénz- és tőkepiac

Elzárják a pénzcsapot - Az európai bankoktól fél a Washington

Az Egyesült Államok szövetségi szabályozó hatóságai egyre jobban aggódnak amiatt, hogy az európai adósságválság átterjedhet az amerikai bankrendszerre, ezért fokozott figyelemmel követik a legnagyobb európai bankok amerikai leányvállalatait - írja a The Wall Street Journal (WSJ).

A Federal Reserve Bank of New York, amely számos európai nagybank Egyesült Államokbeli működését felügyeli, az utóbbi időben beható megbeszéléseket folytatott e pénzintézetekkel annak megállapítására, mennyire veszélyezteti őket az adósságválság.

A Fed az eddiginél több információt kér be a bankoktól arra nézve,  vajon megbízhatóan hozzájutnak-e azokhoz a pénzalapokhoz, amelyek a napi működésükhöz szükségesek az Egyesült Államokban. Egyes esetekben a Fed a banki struktúrák felülvizsgálatára bíztat – írja a WSJ.

A New York-i Fed tisztségviselőit "nagyon aggasztja" hogy  az európai bankok finanszírozási nehézségekkel szembesülnek az Egyesült Államokban - közölte az egyik európai nagy bank vezető menedzsere, aki részt vett e tárgyalásokon. Az amerikai szabályozó hatóságok igyekeznek elkerülni a 2008-as pénzügyi válság megismétlődését.

Több európai nagybank - köztük a francia Société Générale, a Deutsche Bank és az olasz UniCredit jelentős üzleti tevékenységet fejt ki az Egyesült Államokban, és erőteljesen támaszkodik kölcsönökre az amerikai tevékenység finanszírozására. A jelentős amerikai hálózattal nem rendelkező európai bankok számára csak néhány lehetőség kínálkozik a finanszírozás biztosítására: vehetnek fel hitelt pénzpiaci alapoktól, jegybankoktól vagy más kereskedelmi bankoktól, vagy megforgathatják saját eurótőkéjüket a devizapiacon. A gond az, hogy válság esetén ezen lehetőségek mindegyike eltűnhet.

A lap szerint a Fed azért teszi meg a fenti lépéseket, mert attól tart, hogy ha a helyzet tovább romlik, az európai anyavállalatok az amerikai leányoktól szivattyúzhatják el a pénzeket. Bár a legnagyobb európai bankok 2011-es finanszírozási igényeiknek már 80 százalékát biztosították a Morgan Stanley szerint, még további 115 milliárd dollárnyi forrásra lesz szükségük idén. A Fed pénznyomtatási programjának köszönhetően a tengerentúlon működő bankok könnyen jelentős tartalékokat építettek ki, de most félő, hogy a folyamat az ellenkező irányba fordul.

Deutsche Bank bankválság Bank Fed Société Générale
Kapcsolódó cikkek