Pénz- és tőkepiac

Hitelkártyája terhére tengődik egyre több háztartás

Nem egészen 120 milliárd forintnyi új fogyasztási hitelt helyeztek ki az első fél évben a pénzügyi szolgáltatók, ez csaknem ötödével kevesebb az előző hathavinál.

Csaknem 20 százalékkal kevesebb fogyasztási hitelt helyeztek ki a pénzügyi szolgáltatók az első fél évben, mint az előző hat hónapban – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. A havi kihelyezés – folyószámlahitelek nélkül számítva – hónapok óta húszmilliárd forint környékén stagnál, és a júniusi, 22,7 milliárdos mennyiség 29 százalékkal elmarad az egy évvel korábbitól.

Az új kihelyezések csökkenésével, illetve pangásával párhuzamosan apadnak a háztartásoknál lévő állományok is. A fogyasztási hitelek csaknem kétharmadát szabad felhasználású jelzálogkölcsönök állománya annak ellenére csökkent egy év alatt 2,6 százalékkal, hogy az ezeknél a kölcsönöknél domináns svájci frank árfolyama a június végéig tartó egy év alatt bő 12 százalékkal erősödött a forinttal szemben. A legnagyobb visszaesés ugyanakkor az áruvásárlási hiteleknél következett be, amelyek mennyisége majdnem 23 százalékkal, 62 milliárd forintra olvadt a júniusig tartó egy év alatt. Nem megy jól a szekér a személyi kölcsönöknél, illetve a gépjárműhiteleknél sem: előbbiek állománya egy év alatt 12, utóbbiaké pedig közel 14 százalékkal esett vissza.

Az egyetlen kivételt a negatív tendencia alól a folyószámlahitelek jelentik: ezeknek a háztartásoknál lévő mennyisége a júniusig tartó egy évben is csaknem 13 százalékkal növekedett, így már megközelíti a 490 milliárd forintot. E hitelfajta trenddel ellentétes emelkedését elsősorban az magyarázza, hogy az ügyfelek rendszeres havi jövedelem birtokában könnyedén hozzájuthatnak, illetve az, hogy a háztartások feltehetően egyre nagyobb mértékben fedezik napi kiadásaikat a hitelszámlájuk terhére.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

fogyasztási svájci frank Folyószámla hitel árfolyam
Kapcsolódó cikkek