Pénz- és tőkepiac

Megtört a svájci frank ereje

A múlt hét közepi rekordkurzusnál nagyjából 30 forinttal lejjebb járt tegnap a forint svájci frankkal szembeni árfolyama. Az immár jelentősnek nevezhető korrekciót az fűti, hogy a svájci jegybank árfolyamsáv bevezetését tervezi a deviza kordában tartása érdekében.

Meglehetősen sokat veszített pozícióiból az elmúlt hetekben látványosan erősödő svájci frank a bankközi piacon minden fizetőeszközzel szemben. A nem egészen egy hete még a 273-as magasságot is megjáró magyar fizetőeszköz frankkal szembeni árfolyama tegnap délutánra 238 forintig, bő harminc forinttal csúszott vissza. Az átlagárfolyamok alapján viszont még mindig igen elszomorító a kép: a tegnapi záróár tükrében az egy hónapos átlagárfolyam 242, a hathavi pedig 218 forint a Bloomberg számításai szerint.

A nagymértékű forinterősödést a Svájci Nemzeti Bank (SNB) egyre határozottabb lépései indokolják, amelyek a frank túlzott erősödését hivatottak megakadályozni. A SonntagsZeitung svájci hetilap szerint a kormány és az ország központi bankja arról egyeztet, hogy küszöböt határoznának meg, ameddig a frank erősödhet az euróhoz képest. Ez lehetőséget teremtene ahhoz, hogy szükség esetén a svájci bank intervenciót hajthasson végre a frank gyengítése céljából.
A svájci kormányhoz és a központi bankhoz közel álló források szerint az ezzel kapcsolatos tervek már elkészültek. A hetilap úgy tudja, hogy a kormány holnapi ülésén kerül szóba a kérdés, és támogatja majd az elképzelést.

A hetilap értesülése szerint a svájci bank – legalábbis első körben – valamivel 1,10 frank/euró fölött húzná meg azt az árfolyamot, ameddig az alpesi deviza erősödhetne. Ha átlépné ezt a szintet, a bank intervenciót hajtana végre. A Svájcból érkező hírek mindenképpen biztatók, ám az Equilor tegnapi kommentárjában felhívta a figyelmet arra, hogy a lendület egyelőre csak megindult, azt kevésbé látjuk, hova fog visszapattanni az euró/frank és annak szárnyain az euró/forint. Még számíthatunk bármilyen irányú kilengésre – írják a brókercég szakértői –, sőt, az jól látszik, hogy akár pár óra leforgása alatt is akár 25-30 forintot hintázhat az árfolyam, amit elsősorban a globális hangulat ringat, semmint valamilyen hazai esemény.

Sikertelen kísérletek

Az SNB (képünkön) 15 hónapon keresztül próbálta megakadályozni a svájci frank erősödését, 2010 közepéig, azonban rekordveszteséget szenvedett el emiatt a múlt évben, mintegy 21 milliárd frankot – emlékeztet írásában a Bloomberg hírügynökség. Lukas Gaehwiler, az UBS AG Svájcért felelős vezére szerint most nagyobb esélye van az SNB-nek a sikerre. A politikai döntéshozók készek lehetnek több százmilliárd frankot költeni, vagy még ennél is többet – emelte ki a vezérigazgató.


kurzus svájci frank SNB árfolyam elemző Equilor
Kapcsolódó cikkek