Pénz- és tőkepiac

Optimistán indult a nap a BÉT-en - az OTP-től várják a csodát

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 53,12 pontos emelkedéssel, 20.580,42 ponton nyitott csütörtökön. A szerdai záró értékéhez képest 0,26 százalékkal erősödött.

Csáky Attila az Unicredit Bank Hungary Zrt. kereskedési igazgatója szerint a bizonytalanság uralja a piacokat. A svájci frank gyengült a többi devizához képet és az ázsiai tőzsdék zárása után valószínű az oldalazás az árfolyamokban, nagy kitörés nem valószínű. A szakértő szerint az enyhe emelkedést az OTP hozhatja. Szerdán ugyanis éppen az erős svájci frank miatt volt erős nyomás a magyar bankpapíron. Úgy tűnik - mondta Csáky Attila, hogy mindenki a svájci frank alapján árazza a kockázati tényezőket.

A vezető részvények közül fél tíz körül egyedül az OTP árfolyama emelkedik, nyitáshoz képest 1,71 százalékkal 4932 forintra emelkedett. A Mol 0,36 százalékkal 19310 forintra csökkent, az MTelekom 0,18 százalékkal 535 forintra, a Richter részvények árfolyama pedig 0,51 százalékkal 37005 forintra csökkent.

Németh Sándor, a Buda-Cash Brókerház kereskedelmi igazgató-helyettese szerint megnyugodni látszanak a piacok a svájci és a japán központi bankok intervenciója nyomán.

A további irányt azonban az dönti el, hogy a csütörtökön 10.30-kor tartandó spanyol államkötvény aukciónak mi lesz az eredménye. Ha a piaci szereplők nem jegyzik le a kötvényeket és az Európai Központi Bank (EKB) jegyez, az várhatóan gyengíti az eurót, ami a tőzsdei árfolyamokra is hatással lesz.

A magyar papírok közül egyedül a Magyar Telekom gyorsjelentése jelentene alapot a befektetői döntésekhez, de a beszámoló adatai a piaci várakozásoknak megfelelően alakultak - mondta Németh Sándor.

Somi András, a KBC Securities elemzője is úgy véli, hogy a fő kérdés leginkább az, hogy az EKB vásárol-e olasz és spanyol kötvényeket. Csütörtökön kamatdöntő ülést tart az angol jegybank és az európai központi bank is, de a piacok egyik esetben sem számolnak a kamat változásával, ezért inkább az EKB sajtótájékoztatója lehet az, amire odafigyelnek a befektetők.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 284,01 pontos, 1,36 százalékos csökkenéssel, 20.527,30 ponton zárt szerdán. A részvénypiac forgalma 30,9 milliárd forint volt, a vezető részvények az enyhe pluszban záró Mol kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest.

részvény Mtelekom OTP Olaszország Spanyolország kockázatkerülés BUX bét Mol adósságválság Richter
Kapcsolódó cikkek