Pénz- és tőkepiac

Szabadesés Amerikában - Csúcson a frank

Amerika meredeken zuhan, a befektetők öntik a részvényeket. A svájci frank pedig szokás szerint szárnyal: 255 felett járt az alpesi deviza.

A svájci frank újabb történelmi csúcsra került, miután az Egyesült Államok vezető tőzsdeindexei szabadesésbe kezdtek hétfőn.

A Dow Jones ipari index 364 pontot, illetve 3,15 százalékot esett 11 000 pont közelébe. A Standard & Poor’s 500 index 3,6 százalékot, vagyis 43 pontot zuhant 1 156 pontra.

Az alpesi deviza széleskörűen erősödött a vezet valutákkal szemben, és 255,656 forintos szinten is megfordult délután.

A WTI típusú olaj ára közel 4 százalékot esett, 83,4 dollárra. Az arany 1 705 dolláros unciánkénti árfolyamot mutat, 1 705 dolláron jegyzik.

16 óra után

Az Egyesült Államok legnagyobb bankjainak árfolyama meredek zuhanásba kezdett hétfőn, miután a Standard & Poor’s, a világ legnagyobb hitelminősítője megfosztotta az USA-t tripla-A adósminősítésétől. A piac attól tart, hogy a lépésnek tovagyűrűző hatása lesz az államadóságra nézve.

A Bank of Amerika árfolyama 8 százalékos mélyrepülésben áll. A Citigroup közel 5, a JP Morgan Chase & Co. 1,85 százalékos esést mutat.

Az USA részvényindexei 2 százalékos esésben nyitottak. A Dow Jones ipari index kisebb felépülésen ment keresztül, azonban még így is 1,5 százalékos meghaladó mértékben esik. A Standard & Poor’s 500 index 2 míg a technológia részvények kompozit indexe a Nasdaq 2,1 százalékos esést mutat.

Az arany az 1 700 dolláros unciánkénti árfolyamot súrolja, amely közel 3 százalékos emelkedésnek fele meg New York-ban.

Az olaj árfolyama csökken, mert erősödnek a globális kilábalási kockázatok. A WTI 3 százalékot esett, hordónként 84 dolláros szintre.

15 óra előtt

Az európai vezető tőzsdeindexek jelentős esést mutatnak hétfő délután: az angol FTSE-100 index 1,7, a francia CAC-40 index 1,6, míg a német DAX 2,35 százalékot esett.

A Budapesti Értéktőzsde vezető indexe a nemzetközi trenddel összhangban, 1,6 százalékos esést mutat. A BUX több mint 300 pontot zuhant, 19 400 pont közelébe.

Az irányadó Stoxx Europe 600 index 2 százalékkal került lejjebb. Az európai részvényindexek és a kockázatosabbnak tekintett eszközök meredek esést mutatnak, amely mögött globális tényezők húzódnak meg.

Az Egyesült Államok elveszítette „AAA”, vagyis a legmagasabb befektetésre ajánlott minősítését, amelyre a történelemben korábban nem volt példa. A Standard & Poor’s nemzetközi hitelminősítő még péntek éjjel vágta vissza az USA adósságát egy fokozattal, „AA+”-ra. Az S&P fenntartotta a negatív kilátást.

A milliárdos Warren Buffet ugyanakkor keményen bírálta a hitelminősítő döntését – írja a Bloomberg. Úgy látja, hogy az S&P tévedett, amikor leminősítette az USA-t, és megismételte azt a nézetét, amely szerint a gazdaság nem kerül újabb recesszióba 3 év alatt. Buffet szerint az ország „négyszeres A” minősítést érdemel. (A legmagasabb befektetési kategória tripla-A.)

A leminősítésre ugyan számítani lehetett: a piac legtöbb szereplője úgy látta, hogy erre sor kerülhet, azonban voltak, akik alapforgatókönyv szerint nem hittel az USA leminősítésében, főleg nem ilyen hamar az adósságplafon emelése után.

Az európai szuverén adósságválság terjedésétől is tartanak a befektetők. Ugyan az EKB hétfőn beavatkozott, olasz és spanyol kötvények vásárlásával, és 6 százalék alá nyomta le a 10 éves államkötvények hozamát, ez csak részleges megnyugvást okozott; leginkább az olasz és spanyol bankok árfolyamában, és az országok csődkockázatainak csökkenésében mutatkozott meg.

Az UniCredit 2,2, az Intesa Sanpaolo (CIB anyabankja) árfolyama 2,7 százalékkal emelkedett azt olasz tőzsdén, 2009 tavasza óta nem látott mélypontjukról. A spanyol bankok árfolyama is feljebb került.

Egyre nagyobb a félelem, hogy a világot újabb válság éri el, és a vezető gazdaságok recesszióba süllyednek.

A múlt héten az európai részvények a 2008 novembere óta a legnagyobb veszteséget könyvelhették el, írja a Bloomberg. Az USA gazdaságából egyre gyengébb adatok érkeznek, amely a globális lassulás irányába mutat.

A kockázatkerülést, így az újabb recessziótól való félelem felerősödését jól mutatja, hogy az arany ára történelmi csúcsra, 1 700 dolláros unciánkénti árfolyam fölé emelkedett. Múlt pénteken még 1 640 – 1 670-es szint között mozgott a kurzus. A vezető amerikai határidős részvényindexek 2 százalékos esést vetítenek előre a nyitásra.

A gyengülés azzal is magyarázható, hogy az Egyesült Államokban és Európában is az indexek elveszítették a fontos támaszt nyújtó 200 napos mozgóátlagot is, amely a medve piac beköszöntét jelentheti, vagyis az emelkedő trend fordulását.

részvény forint Frank ráfolyam válság
Kapcsolódó cikkek