Pénz- és tőkepiac

Vérfürdőt rendeznek az európai bankok

Európában hatszor gyorsabban csökkentik a dolgozói létszámot a bankok, mint az Egyesült Államokban. A nagy európai pénzintézetek létszámleépítéssel válaszolnak a romló környezetre: a lassú növekedésre, az adósságválság felerősödésére és az egyre szigorúbb tőkekövetelmények teljesítésére.

Az európai bankok az elmúlt egy hónapban bejelentették, hogy több mint 40 000 dolgozóval csökkentik a létszámot, miután egyre romlott a régió szuverén adósságválsága. Ez rányomja a bélyegét a bevételek alakulására.

Az UBS, Svájc legnagyobb bankja tegnap jelentette be, hogy 3500 munkahely megszüntetését tervezi, elsősorban a befektetési banki részlegről. A HSBC Holdings Plc augusztus elején jelentette be, hogy 30 000 munkavállalót épít le, a Barclays Plc 3000-es létszámvágást tervez, a Royal Bank of Scotland Group Plc 2000 állást, a Credit Suisse Group AG 2000 dolgozótól válik meg.

Az európai bankok hatszor gyorsabban csökkentik a dolgozói létszámot ebben az évben, mint az Egyesült Államok bankjai a Bloomberg adatai alapján. Az eurózóna adósságválságával kapcsolatos aggodalmak felerősödtek: Olaszország, Spanyolország és Franciaország hitelképességének megkérdőjeleződése felkavarta a pénzügyi piacokat. A befektetők csökkentették és kötvénykitettségeiket.

„Ez egy vérfürdő, és úgy látom, a dolgok még rosszabbá válnak, mielőtt javulni kezd a helyzet” – mondta Jonathan Evans, a Sammons Assosiates kutatócég elnök-vezérigazgatója a Bloomberg hírügynökségnek. Nem látom, hogy ezek az emberek, akik elveszítették munkájukat hol tudnának újra elhelyezkedni – hangsúlyozta. Hozzátette, az élet két-három évig nagyon nehéz lesz.

A Bloomberg 46 tagú európai banki és pénzügyi szolgáltatások indexe 31 százalékot esett ebben az évben. Az RBS 49, a Barclays 44, és a Societe Generale 48 százalékot esett.

A pénzügyi cégek csökkentik költségeiket, miután a bankok arra kényszerülnek, hogy több és jobb minőségű tőkét halmozzanak fel, hogy elkerüljék a jövőbeli sokkokat.

HSBC UBS vérfürdő létszámcsökkentés pénzintézet bankok leépítés adósságválság
Kapcsolódó cikkek