Pénz- és tőkepiac

Banki állásra vágyna? Hiába!

Alig több mint 250 állásajánlat található a tíz legnagyobb hazai bank honlapján. A piaci szereplők leginkább lakossági területre keresnek szakembereket.

Nincs túl rózsás helyzetben az, aki a hazai kereskedelmi bankoknál képzeli el karrierje folytatását. A tíz legnagyobb szereplő internetes honlapjain mindössze 252 állásajánlat volt fönn tegnap délután, ami a 30 ezer fölötti átlagos szektorlétszámot figyelembe véve egyáltalán nem nevezhető soknak, hiszen ekkora kínálatot „belterjes” módon is ki lehet szolgálni.

Figyelemre méltó azonban, hogy a meghirdetett álláshelyek piaca meglehetősen koncentrált. Az UniCredit Bank honlapja 71, a Budapest Banké 58, a Raiffeisené pedig 38 ajánlatot tartalmaz, amely az összes szabad pozíció kétharmadát lefedi. Innen viszont mély szakadék következik, a többi szereplő egyike sem hirdet 20-nál több álláshelyet, sőt, a magyar piacon domináns szerepet játszó MKB csak három pozíciót kínál. A státuszok többsége természetesen Budapesthez kötődik: a fővárosban 182, vidéken pedig 70 álláshelyet számoltunk össze.
A felhozatalt nézve pedig nincs könnyű dolguk a karrierjük folytatását bankba álmodó munkavállalóknak. Nagyon sok ugyanis a még a pénzügyi területen belül is speciális tudást igénylő részlegre meghirdetett hely, illetve több szereplő is kínál bőséggel fiókvezetői pozíciókat, amelyek egyrészt nagy értékesítési tapasztalatot, másrészt viszonylag komoly helyismeretet feltételeznek.

A néhány hónapja még „slágerterületnek” számító kockázatkezelés mára veszített jelentőségéből az új állásoknál, hiszen a tíz legnagyobb bank mindössze 14 embert keres erre a területre. Vállalati, illetve kisvállalkozói területen mozgó üzletkötőkből sem várnak túl sokat a hitelintézetek: összesen 23 hely pályázható. A pályakezdők szempontjából biztató viszont, hogy ugyanennyi gyakornoki hely szabad: a Budapest Banknál ebből tizenegy, a Raiffeisennél pedig kilenc állásra lehet pályázni. Érdekes emellett, hogy a dolgozók körében nem túlságosan kedvelt belső ellenőri posztra több szereplő is keres jelentkezőt.

A viszonylag szerény helykínálat nem tekinthető túlságosan meglepőnek: a szektor egészében általános költségszigor miatt kevés új státusz keletkezik a bankoknál, és a felmerülő erőforrás-igényeket amikor csak lehet, igyekeznek belülről megoldani.

A szektor létszámában az idén egyébként nem történt nagy változás: a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) statisztikái szerint az első félévben 30602 volt az átlagos állományi létszám a részvénytársasági formában működő hazai hitelintézeteknél, ami bő háromszázzal marad el a 2010-es számtól. A létszámcsúcsot nem meglepő módon 2008-ban állították be a bankok: akkor átlagosan több mint 34 ezren dolgoztak a szektorban.

Nagy elbocsátások Európában

A világ legnagyobb bankjai – mint például a svájci székhelyű UBS AG és a Royal Bank of Scotland Group Plc – összesen több mint 80 ezer álláshelyet szüntettek meg az év eddigi részében: a felszámolt álláshelyekből 65 ezer Európában volt – írta saját számításai alapján a Bloomberg hírügynökség. A létszámcsökkentéseknek ezzel együtt még koránt sincs vége: a legnagyobb európai szereplők közül több is további költségcsökkentésre kényszerülhet 2011-ben.

Meghirdetett álláshelyek száma (magyarországi bankoknál, fő)

2011. szeptember 6.

Forrás: cégközlések

Bank Budapest Vidék Összesen

Budapest Bank 41 17 58

CIB 9 5 14

Erste 10 1 11

FHB 1 4 5

K&H 15 5 20

MKB 2 1 3

OTP 8 4 12

Raiffeisen 29 9 38

UniCredit 51 20 71 -->

fiókvezető Bank hitelintézet státusz állás interjú
Kapcsolódó cikkek