Pénz- és tőkepiac

Csak a spekulánsokat sújtaná a pénzügyi adó?

A 2014-től bevezetésre kerülő uniós pénzügyi tranzakciós adóval a magas frekvenciájú kereskedelmet, vagyis a spekulánsok gyors üzletkötéseit akarja a tőzsdéken megfékezni Brüsszel.

Az a magánszemélyeket egyáltalán nem vagy alig éritnené - írja a Die Presse, idézve  Algirdas Semetát, az EU illetékes biztosát. A bizottság javaslata szerint az adó nem terjedne ki "polgárokra és vállalatokra.", a javaslat alkalmazási körébe nem tartoznának az olyan tevékenységek, mint a jelzálogok, hitelek, biztosítási szerződések és más normális pénzügyi tevékenységek. Az adó a magas frekvenciájú kereskedelmet kell hogy megfékezze - hangoztatta Semeta.

A magas frekvenciájú tehát a spekulánsok gyors üzletkötései, amelynek során a napi kereskedelemben a kurzusnövekedéseket és kurzuscsökkenéseket használják ki nyereségeik elérésére, az üzletnek csak 50 százalékát adja. A Bizottság szerint azonban a javaslat az összes pénzügyi tranzakció 85 százalékát érintené. A részvényekkel és kötvényekkel folytatott kereskedést 0,1 százalékkal, a derivatívákkal kapcsolatos szerződéskötéseket pedig 0,01 százalékkal adóztatnák meg. Az Európai Bizottság számításai szerint az adó évente 57 milliárd euró plusz bevételt hozna, amelyet az EU és a tagállamok között lehetne felosztani.

A Die Presse felhívja a figyelmet arra, hogy Nagy-Britannia továbbra is elutasítja ilyen adó bevezetését.  A vétó pedig megakadályozná Európa-szerte az adók emelését. Ugyanis adókérdésekben az EU-kormányok egyhangú szavazása feltétel. Az Európai Bizottság mégis derülátó az adó sorsát illetően.


 

részvény Bank tőzsde tranzakciós adó semeta spekuláns
Kapcsolódó cikkek