Pénz- és tőkepiac

Hivatalosan is a spájzban vannak…

Aláírták azt a szerződést, amely értelmében az Oroszországi Sberbank megvásárolja a Volksbank International (VBI) kelet-európai leánybankjait a romániai érdekeltség kivételével.

A Volksbank International (VBI) tulajdonosai és az Oroszországi Szberbank lezárták a VBI csoport Szberbanknak történő eladásáról folytatott tárgyalásokat – közölte a Világgazdasággal a Magyarországi Volksbank. A felek 2011. év végére tervezik a tranzakció lezárását.

Az ügylet értéke a VBI 2011. évi teljesítményétől függően 585 és 645 millió euró között lehet. A Szberbank által megszerzett banki hálózat nyolc országban (Szlovákia, Csehország, Magyarország, Szlovénia, Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Szerbia és Ukrajna) kilenc intézményből áll.

A Szberbank Oroszország legnagyobb bankja, mely a teljes orosz banki eszközállomány 27 százalékát birtokolja és mintegy 240 000 embert foglalkoztat. Alapítója és fő részvényese az Orosz Nemzeti Bank több mint 60 százalékos törzsrészvény-tulajdonnal. A cég rendelkezik Oroszországban a legnagyobb fiókhálózattal, mely 17 regionális központból és több mint 19 ezer fiókból áll. Számos leánybankja van Kazahsztánban, Ukrajnában és Fehéroroszországban, fiókja van Indiában, továbbá németországi és kínai képviseleti irodákkal is rendelkezik. A tervek szerint 2014-ben már nettó profitja 5 százalékát külföldön termeli meg a pénzintézet.

Az orosz bank terjeszkedésének háttereként fontos tudni, hogy a kitűnő életkörülményeket és befektetési légkört biztosító Ausztria, különösen Bécs, régóta az oroszok kedvence. Salzburgban már a taxisok is oroszul tanulnak, hiszen bőven jut hozzájuk az Ausztriát évente felkereső, egymillióra tehető orosz turisták közül.

Szentpétervár és Északnyugat-Oroszország igen fontos az osztrák exportőrök számára.  Bécset egyébként rendszeres, közvetlen (napi) légi járat köti össze olyan orosz városokkal, mint Moszkva, Szentpétervár, Jekatyerinburg, Donyeck, Dnyetropetrovszk, Harkov, Rosztov, Krasznojarszk. És természetesen valahol Bécs közelében lenne a végállomása a Déli-áramlat gázcsővezetéknek, vagy az Oroszország felől – a majdani döntés után megépítésre váró - széles vágányú vasútvonalnak.

részvény Szberbank eszközállomány Volksbank vbi Volksbank International
Kapcsolódó cikkek