Pénz- és tőkepiac

Imádjuk a befektetéshez kötött életbiztosítást

Jóllehet a magyar életbiztosítási piac a régió fejlettségét tekintve a középmezőnybe sorolható, a befektetési egységhez kötött, úgynevezett unit-linked életbiztosítások terén abszolút piacvezetőnek számít térségünkben, ráadásul a bónuszrendszerek terén is egyedülálló lehetőséget kínál az érdeklődőknek – mutatott rá Gaál Csaba, a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. vezérigazgatója, hozzátéve: a nyáron számos újdonságot vezettek be.

– Hazánkban a unit-linked életbiztosítások viszik a prímet a piacon…
– A régió életbiztosítási piacait nézve Szlovénia sorolható az élre a GDP-arányos díjbevétel alapján, amelyet hazánk mellett Csehország, Szlovákia, illetve Lengyelország követ a sorban. A unit-linked konstrukciók terén azonban Magyarország abszolút piacvezetőnek számít: az elmúlt évben, illetve 2011 első felében az életbiztosítási piacon az új értékesítésből a termékek immáron 80 százalékot tettek ki, amellyel hazánk kiemelkedően fejlettnek tekinthető. A termékek szerkezetét nézve a szolgáltatás színvonalát illetően is óriási különbség van a javunkra. Ebben kulcsszerepet játszott a BROKERNET, hazánk legnagyobb független pénzügyi közvetítő csoportja, amely a termékfejlesztések fő mozgatórugójának tekinthető.

– Milyen fejlemények jellemezték a hazai unit-linked piacot az elmúlt időszakban?
– A legfontosabb fejlesztési iránynak a régióban is egyedülállónak számító bónuszrendszerek tekinthetők, s hazánk előnyét jól mutatja, hogy például Lengyelországban – ahol a unit-linked ugyancsak népszerűnek tekinthető – ismeretlen a bónusz fogalma. Az életbiztosítások hosszú távú, 15-20 éves megtakarítási lehetőséget kínálnak, ráadásul az elmúlt bő két évtizedben a futamidő kitolódása figyelhető meg, miután egyre több 30 év alatti magánszemély is tudatosan készül a nyugdíjaséveire. Éppen ezért különösen felértékelődtek azok a megoldások, ahol a bónuszok megerősítik az ügyfeleket abban, hogy – bár hosszú távról van szó – jó döntést hoztak, hiszen az időszakonkénti kifizetések révén már a futamidő alatt élvezhetik megtakarításaik hozadékát.

A bónusz egyúttal az ügyfél lojalitását is erősíti, hiszen előfordulhat, hogy az aktuális napi kiadásait előtérbe helyezné, s ezáltal fennállhat a veszélye annak, hogy a hosszú távú megtakarításait feléli. Ám ha úgy gondolkodik, hogy amennyiben a következő biztosítási díjat befizeti, akkor ennyi bónuszt kaphat kézhez, biztosan talál más forrást az akut helyzet kezelésére. A bónuszok terén is úttörő szerepet játszott a BROKERNET Csoport, s jelenleg már a második-harmadik generációs bónuszrendszerek vannak jelen a hazai piacon, mondhatjuk úgy is, hogy a konstrukció „finomhangolása” történik. A CIG Pannónia Életbiztosító ez év nyarán vezette be legújabb szolgáltatását, amely már a többedik generációs bónuszrendszert testesíti meg, s lehetővé teszi, hogy a megváltozott külső gazdasági körülmények közepette is vonzó, egyedülálló szolgáltatást nyújtsunk.

– Mi jelenti az újdonságot?
– A CIG Signum Pro az első s egyetlen megoldás a piacon, amely személyre szabott bónuszt kínál, megkülönbözteti a magán- és a vállalati ügyfelet. A bónuszrendszerek ugyanis 15-20 éves futamidőre vannak optimalizálva a magyar piacon, ám ez valójában csak a magánszemélyek számára belátható időtartam. Az üzleti szféra szempontjából ugyanakkor – amely az elmúlt időszakban, a béren kívüli juttatások megváltozott adószabályozása miatt kezdett érdeklődni a unit-linked életbiztosítások iránt – a 15-20 éves időtartam túlságosan hosszú, a munkáltató, illetve a munkavállaló életében is bekövetkezhetnek olyan élethelyzetek (utóbbi esetben például gyes, cégváltás), amikor ez nem vállalható.

Éppen ezért a CIG létrehozta az üzleti bónuszrendszert, amelynek keretében a harmadik évtől kezdve minden egyes éves befizetésre 5 százalék extra bónuszt írunk jóvá. Ez a privát bónuszrendszerekkel ellentétben jóval rugalmasabb megoldást kínál, s igazodik a nem tervezhető élethelyzetekhez. Szintén újdonság a magyar piacon a CIG Pannónia legújabb fejlesztése: a Signum Pro eseti bónuszrendszer, hiszen a bónuszok jellemzően a rendszeres befizetésekre vonatkoznak.

Ennek keretében az ügyfelet bónusszal jutalmazzuk, ha a Signum Pro Eseti számláján elhelyezett összeget tartósan befekteti: jellemzően egy százalékponttal magasabb hozammal számolhat, mint amekkorát a bónuszokkal el tudna érni. Az eseti számlán belül az ügyfél természetesen szabadon dönthet arról, milyen megosztásban, milyen eszközalapokba fekteti a pénzét, s értelemszerűen minél hosszabb ideig szól a annál magasabb lesz az extra bónusz.

CIG unit-linked befektetés Brokernet életbiztosítás
Kapcsolódó cikkek