Pénz- és tőkepiac

Keveseknek kell az árfolyamgát

Mérsékelt az adósok érdeklődése a devizahitelek törlesztőrészleteinek fix árfolyamon történő átváltása iránt. Az érintettek május 12-től az év végéig, 20 héten keresztül élhetnek a lehetőséggel.

Nyolc jelentős banknál kevesebb mint 2300-an kérték az árfolyamrögzítést. A végtörlesztés lehetőségének a bejelentése után sok adós a kivárás taktikáját választotta.

A fix árfolyamú deviazahitel-törlesztés iránt eddig meglehetősen lanyha az adósok érdeklődése. A lapunk által megkérdezett bankok közül a Raiffeisen viszonylag nagyobb mozgást jelzett, ott hetente több mint ezer ügyfél tájékozódik a fizetéskönynyítésekről, ám csak néhány százalékuk kéri az árfolyamrögzítést. A tapasztalatok szerint az érdeklődés ugyan nem, de az igénylések száma folyamatosan csökken.

A legtöbb igénylésről az MKB Bank számolt be lapunknak. A hitelintézet munkatársai eddig már 4403 ügyféllel tárgyaltak, közülük 677-en kérelmezték az árfolyamrögzítést, de csak mintegy 3 tucat szerződést kötöttek, csaknem 400 millió forint értékben. A hitelintézet egyenletes érdeklődést tapasztalt, és nem számít nagyobb rohamra az év végén sem.

Az Erste Banknál 400-nál kevesebben igényelték az árfolyamrögzítést, azoknak a kérelmeknek a száma pedig, ahol az ügyfél már a közokiratot is benyújtotta, még a százat sem éri el. Az érintett hitelállomány körülbelül 650 millió forint. A banknál legfeljebb az év utolsó heteiben várnak némi növekedést. Eddig 333-an kérték az árfolyamrögzítést a Budapest Banknál. A végtörlesztés bejelentése óta itt is az érdeklődés lanyhulását tapasztalták: az igénylők száma mintegy harmada, mint eleinte, és annak további csökkenésére számítanak.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

átváltás végtörlesztés svájci frank hitel
Kapcsolódó cikkek