Pénz- és tőkepiac

Nagy gondok lehetnek Párizsban - Készülődik a Moody’s

A Financial Times Deutschland (FTD) hétfői száma szerint Damoklesz kardja lebeg több francia nagy francia bank feje felett.

Félő, hogy a Moody’s hitelminősítő intézet hamarosan leminősíti a három legnagyobb francia bankot. Maguknál az érintett bankoknál is abból indulnak ki, hogy bekövetkezhet ilyen leminősítés - hangoztatták vasárnap francia pénzügyi körökben. "A következő hetek viharosak lesznek" - hangoztatták Párizsban.

Az FTD emlékeztetett arra, hogy idén júniusban a Moody’s elindította a BNP Paribas, a Société Générale és a Credit Agricole vizsgálatát, mert náluk különösen sok volt a görög államkötvény, és emiatt erősen ki vannak téve a görög csődkockázatnak. A Standard and Poor’s és a Fitch a francia bankokat már az adósságválság kiéleződése előtt leminősítette.

A BNP Paribas és a Société Générale az 1926 milliárd eurós, illetve158 milliárd eurós mérlegösszeggel Európa nagy bankjai közé tartozik. A két francia pénzintézet az elmúlt hetekben különösen sokat vesztett a tőzsdén a befektetők bizalmából. Előbbi 16,6 milliárd eurót, utóbbi 12,3 milliárd eurót veszített augusztus eleje óta piaci értékéből. A bankoknál azt remélik, hogy tekintettel a már elszenvedett kurzuscsökkenésre, a várható leminősítést a befektetők már beárazták.


 

Moody's görög Bank Credit Agricole Société Générale BNP Paribas
Kapcsolódó cikkek