Pénz- és tőkepiac

Rejtélyes alkudozás Munkácsy képeiről

Rendkívül nehezen becsülhető meg Munkácsy Mihály híres Krisztus-trilógiájának piaci értéke vagy akár a három festmény egyikének az ára. Többek között erre világítottak rá a képek ügyében a múlt héten napvilágot látott hírek, amelyek a Golgota című alkotásra vonatkozó, 2,7 milliárd forintos (aligha komoly) magyarországi vételi ajánlatról szóltak.

 A sajtóban ennek kapcsán szó esett arról, hogy az 1881–1896 között festett három óriási vászon közül a két legjobbnak tartott darab (Golgota, Krisztus Pilátus előtt) egyenként 3-4 milliárd forintot érhet.

Ugyanakkor a Golgota tulajdonosa, a mű eladásáról állítólag amerikai vevőkkel tárgyaló Pákh Imre üzletember ennél egy nagyságrenddel kisebb öszszegért, állítólag valamivel több mint egymillió dollárért vásárolta meg 2004-ben a művet. Ebbe a „súlycsoportba” tartozik az aukciós piacon 2003-ban elért és máig érvényes Munkácsy-rekord, a Poros út I. című kép 220 millió forintos leütési ára is.

Persze a Trilógia darabjai sokkal nagyobb – egyenként 417-460 centiméter magas és 636-712 centiméter széles – alkotások, ám a nagy méret nem automatikus árnövelő tényező. A szállítás, tárolás és bemutatás gyakorlati problémái jelentősen csökkentik a szóba jöhető vásárlók körét.

vevő pákh imre trilógia munkácsy golgota vásárló
Kapcsolódó cikkek