Pénz- és tőkepiac

Új végtörlesztési ötlet a Fidesztől: A frankhiteles munkaautókat is vonják be

A kabinet tovább vizsgálja a THM maximalizálásával kapcsolatos elképzelést, figyelembe véve az éven belüli hitelek és a hitelkártyák elbírálását is.

A teljes hiteldíj mutatót (THM-et) 30 százalékban maximáló miniszterelnöki bejelentésből egy hónapon belül lesz csak törvényjavaslat, mivel Navracsics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter javasolta annak megvizsgálását, hogy az éven belüli hitelekre, illetve a hitelkártya szolgáltatásokra is vonatkozzon-e a THM plafon - mondta Rogán Antal a parlament gazdasági bizottságának elnöke, a bizottság hétfői ülésén Budapesten.

A bizottság egyhangúlag támogatta a pozitív adóslista létrehozását kezdeményező törvényjavaslat általános vitára bocsátását, viszont a végtörlesztésről szóló törvényjavaslat általános vitára alkalmasságáról való szavazásnál az MSZP-s képviselők tartózkodtak, az LMP-s képviselők pedig egyik szavazásnál sem voltak jelen. A kormánypárti képviselők mindkét javaslatra igent mondtak.

A végtörlesztést azzal indokolta a beterjesztő Rogán Antal, hogy a devizahitelek összes kockázata a hitelfelvevőkhöz került, az új kormány pedig eddig is több lépcsőben igyekezett a bankokat is bevonni a kockázat viselésébe. Ilyen volt az egyoldalú szerződésmódosítás megtiltása, a középárfolyamon való devizaváltás előírása, és ehhez csatlakozik most a végtörlesztés. A teljes devizahitel-állomány azért nem forintosítható, mivel ez nem lenne minden hitelfelvevőnek előnyös, illetve már a bankokat is megterhelné.

A bizottsági elnök javasolta, hogy a bankok - a devizahitel végtörlesztése után a saját éven belüli devizahiteleiket építsék le, mivel így csökken az MNB tartalékolási kötelezettsége, amely az adófizetők terheit csökkenti.

Sági István (Fidesz) azt javasolta, hogy a devizahitelre vásárolt autóknál is lehessen végtörleszteni, amennyiben a hitelfelvevő munkaeszköze a kocsi.

Rogán hitelkártya thm maximalizálás Navracsics
Kapcsolódó cikkek