Pénz- és tőkepiac

UniCredit: Önteni kell a forintot, 295-re szakadhat az árfolyam

A befektetőknek el kell adni a forintot az euróval szemben, mert a magyar fizetőeszköz „rövid távon” 295-ös szintre gyengülhet a kormány tervének hatására.

A kormány lehetővé tenné, hogy fix árfolyamon fizessék vissza a külföldi devizában denominált, jelzálogfedezett hiteleket az adósok, a piaci árazás alatt, fogalmazott Tóth Gyula, az UniCredit SpA közgazdásza.

Raiffeisen: Bóvli lehet Magyarország

Előre tekintve a devizahitelek végtörlesztését előirányzó javaslat jelentős leértékelődési nyomás alá helyezheti a forintot, miután az azonnali piacon nagyobb mennyiségű forint eladást / külföldi fizetőeszköz vásárlást vonhat maga után. Ennek mértékét tekintve a javaslat részleteinek hiányában és a végtörlesztésre kerülő hitelek arányának ismerete nélkül csak találgatni tudunk, hangsúlyozzák a Raiffeisen elemzői.

„A javaslat emellett a magyarországi politikai kockázatok változatlanul magas szintjére hívja fel a figyelmet, így újabb negatív üzenetet jelent a külföldi befektetőknek, hazánk pedig ismét reflektorfénybe kerül a nemzetközi szervezeteknél. Emellett a 2012-es költségvetés egyensúlyát biztosító intézkedésekről továbbra sem tudunk semmit, és miután a kormány foggal-körömmel ragaszkodik az egykulcsos adórendszerhez, nem látszik, hogy mitől tudna csökkenni Magyarországon a hiány” – vélekednek.

„Korábban a hazai hitelminősítés feljavítására számítottunk, jelenleg azonban a politikai és fiskális kockázatok megnövekedett szintje miatt a bóvli kategóriába történő leminősítés esélye újból jelen van véleményünk szerint” – emelik ki. Ez újabb leértékelődési nyomás alá helyezhetné a hazai eszközöket, így a forintot is. Decemberi euró/forint célárfolyamunkat 285-re módosítottuk, zárul a kommentár.

forint eladás deviza HUF euró árfolyam
Kapcsolódó cikkek