Pénz- és tőkepiac

A félelem lassan, de biztosan visszatér

A félelem lassan, de biztosan ismét visszatérni látszik a pénzpiacokra, az arany ára mégis csökken. Jelenleg kevésbé érvényesül a nemesfém biztonsági menedék szerepe, miután a befektetők az ismert likviditási problémák miatt az arany piacán is kiárusítástól tartanak.

Az aranyba fektető tőzsdén kereskedett alapok invesztoraihoz azonban még nem ért el ez az idegesség, a legnagyobb ilyen típusú alap, az SPDR Gold Trust aranykészlete napok óta változatlan szinten stagnál – tájékoztat a www.aranypiac.hu.

Az európai adósságválság eszkalálódásától való félelem egyre súlyosabban telepszik rá a nyersanyagpiacokra. Az arany, az olaj és a réz árfolyamai egyaránt rogyadoznak a növekvő teher alatt. Mind több befektető kételkedik már abban, hogy a kontinens államháztartásainak krízise jó véget érhet.

Ám ami a biztonsági menedéket illeti, a nagy piaci szereplők jelenleg kétségtelenül többre tartják az amerikai dollárt az aranynál. A nemesfém mostanában inkább nyersanyagként viselkedik, mintsem pénzügyi mentsvárként. Az arany az elmúlt héten annak ellenére sem tudott erősödni, hogy az adósságválság minden korábbinál hangsúlyosabban került az előtérbe.

Az arany árfolyamát most az segíthetné magasabb szintekre, ha a közeljövőben egy minél átfogóbb pénzügyi mentőcsomag születne meg Európában. Ennek további meghiúsulása a szakemberek szerint egy hasonló, vagy még annál is komolyabb likviditási válsággal járna, mint amilyet láthattunk három éve a Lehman-csőd idején. Akkor sem az aranyba menekült a tőke, hanem inkább egy eladási hullám bontakozott ki, aminek során a befektetők kitáraztak részvényekből, nyersanyagokból és nemesfémekből egyaránt. Szemlátomást acélból vannak ugyanakkor az idegei a világ legnagyobb aranyra specializálódott ETF-je, az SPDR Gold Trust befektetőinek. Az alap aranykészletei a piacok idegessége ellenére is az egész elmúlt héten változatlan szinten, 1 227,51 tonnán tudták tartani magukat.

 

arany mentőalap aranypiac EFSF nyersanyag spdr árfolyam
Kapcsolódó cikkek