Pénz- és tőkepiac

Erste: Venni kell a Richter részvényeket

A múlt héten napvilágot látott jó hírre pozitív hangulat alakult ki, és réssel ugrott az árfolyam, majd közel 10%-os pluszban fejezte be a kereskedést a Richter. Ezt követően kis korrekciót láthattunk, a rés tetejéről azonban ismét pozitív irányba fordult a gyógyszerpapír, ezért jelenleg érdemes a vételi oldalra állni – írják az Erste közgazdászai.

A Richter a múlt hét közepén tette közzé a cariprazine-nal (RGH-188) I. típusú bipoláris betegségben szenvedő, akut mániás betegek körében végzett fázis III vizsgálat előzetes eredményeit. Az elsődleges vizsgálati végpont, a Young Mania Rating Scale (YMRS) tekintetében az adatok szerint a cariprazine-nal kezelt akut mániás betegek szignifikáns tüneti javulást mutattak a placebóval kezelt betegekhez képest már a kezelés negyedik napján, majd az összes további vizsgált időpontban is.

Az adatok további elemzése a következő hetekben fog befejeződni. A cariprazine-nal jelenleg skizofréniában és bipoláris depresszióban szenvedő betegek körében is zajlanak klinikai vizsgálatok, valamint a szer hatását major depresszió kiegészítő kezelésében is vizsgálják. Az antipszichotikus gyógyszerkészítményt a Richter a Forest Laboratories-zal fejleszti. Skizofrénia kezelésében tapasztaltak eredménye 2012 első negyedévében várható. Ezen kutatások lehetnek a jövőben a részvényár legnagyobb mozgatórugói.

Vételi pozíció nyitása ajánlott 32.750 forint környékén. A „stop-loss” megbízást a rés minimuma alá érdemes elhelyezni (30.900 forint), míg célárfolyamnak a 200 napos mozgóátlagot (37.100 forint) jelölhetjük meg. Ne feledjük azonban, hogy eddig a szintig több ellenállást is láthatunk a grafikonon (34.900, 35.800), ezért az óvatosabb kereskedőknek a szintek környékén már érdemes a profit egy részét realizálni – írják az elemzők.

Az Erste szektorelemzője modelljében azzal számolt, hogy 65%-os valószínűséggel 2013-2014-ben kerülhet bevezetésre az USA-ban a capriprazine mindkét indikációban. Ezzel a feltételezéssel az RGH-188 projekt a fair értékéhez mintegy 3.500 forintot tehet hozzá.

Technikai elemzés

Kedvező képet fest a rövidtávú technikai kép. Bár több akadály is áll a papír útjában, ha kitart az erős vételi erő, akkor áttörheti a csökkenő trendvonalat, és hosszabb emelkedés kezdődhet.

A múlt heti korrekciót követően a mai kereskedés során ismét emelkedő irányba fordult a Richter a 32.000 forintos támaszról. Első körben a csökkenő trendcsatorna tetejéig van tere az emelkedésnek (34.900), melynek áttörésével a 35.800 forintos ellenállást vagy akár a 200 napos mozgóátlagot (37.100) is megérintheti a gyógyszerpapír.

Az emelkedés már korábban kezdődött, több napon keresztül erősödött az árfolyam a múlt heti látványos rés (31.095-31.980) előtt, azonban elsőre nem sikerült a csatornából kitörnie. Hamarosan újabb próbát tehet a Richter. A pozitív forgatókönyv addig él, amíg a rést vissza nem tölti az árfolyam, ekkor újra visszatesztelheti a csatorna alját.

részvény stop-loss befektetés Richter árfolyam elemzés
Kapcsolódó cikkek