Pénz- és tőkepiac

Orbán zavarba ejtette a bankárokat - Újabb rosszpont az EU-nál

Az Orbán-kormány devizahitelekkel kapcsolatos döntése számos európai politikus arcára csalt gúnyos mosolyt. Konkrétan arról van szó, hogy a magyar parlament egy olyan intézkedést fogadott el, mely az euróban, vagy svájci frankban eladósodott jelzáloghiteleseknek megengedi tartozásaik egy összegben történő törlesztését, 25 százalékkal az aktuális piaci devizaárfolyamok alatt – írja elemzésében az FXPro.

A többségében olasz, osztrák és svájci hitelezők természetesen meghökkenéssel reagáltak az új törvényre. A hitelező bankok úgy látják, hogy ez a lépés jelentős veszteségeket eredményez fennálló jelzáloghitel ügyleteiknél. A lakossági jelzáloghitelek közel kétharmadát külföldi devizában jegyzik. A hitelek 53 százalékát svájci frankban vették fel, ezeknek a szerződéseknek a többségét pedig évekkel ezelőtt kötötték, amikor a svájci alapkamatok nagyon alacsonyak, a frank pedig a mainál sokkal gyengébb volt. Mivel az elmúlt 2-3 évben drámaian erősödött a svájci valuta, így a törlesztőrészletek is fájdalmasan megugrottak.

Több európai pénzügyi politikus azzal fenyegetőzött, hogy az EU-t fogják felkérni, ellenőrizze, hogy az új törvény összhangban van-e az EU-s jogszabályokkal. Ausztria pénzügyminisztere, Maria Fekter már meg is tette ezt a lépést, arra hivatkozva, hogy Orbán végtörlesztési terve "óriási veszteségeket" okozhat a bankoknak, és a szélesebb euróövezetben is további kockázatokat jelentene.

Orbán, a maga részéről azzal indokolja az intézkedést, hogy a bankok hibásan cselekedtek, amikor a kockázatokat felmérni nem tudó ügyfeleknek adták meg ezeket a hiteleket. Egy magyar lapnak adott interjúban Orbán ennél is tovább ment, és az előző kormányokat ostorozta, amiért azok képtelenek voltak szembeszállni az Európát és Magyarországot "romba döntő" bankvezetőkkel.

Bár a kétségbeesett devizahitelesek egy része örömmel fogadta az intézkedést, a bejelentés tovább rontott az amúgy is gyengélkedő forinton. Azt még nem lehet tudni, hogy a miniszterelnök sikeresen tudja-e majd végrehajtani az intézkedést, anélkül hogy az EU megrovásban részesítené. Orbán már begyűjtött egy rossz pontot tavalyi vitatott döntése miatt, melynek értelmében visszamenőleges adókat rótt ki a távközlési, olajipari és egyes kiskereskedelmi vállalatokra. A magyar bankárok közben azzal fenyegetőznek, hogy az Alkotmánybíróságra viszik az új törvényt. Számos EU-s politikus joggal neheztelhet Orbánra, amiért a miniszterelnök újfent fittyet hány Európára.

Jogi nyilatkozat: A fenti szöveg marketing kommunikációs célra készült. Nem tartalmaz és nem is értelmezhető úgy, hogy tartalmaz befektetési javaslatot vagy befektetési ajánlatot, illetve pénzügyi eszközökkel kapcsolatos tranzakcióra vonatkozó ajánlatot, vagy arra vonatkozó megbízást. A múltbéli eredmények nem garantálják, és nem jelzik előre a jövőbeli eredményeket. Az FxPro nem veszi figyelembe az Ön személyes befektetési céljait, se pénzügyi helyzetét. Az FxPro nem foglal állást és nem vállal felelősséget a közzétett információ pontosságáért, se annak teljességéért, se olyan befektetésből származó veszteségért, melyet az FxPro bármilyen alkalmazottja, vagy egy harmadik fél által szolgáltatott javaslatból, előrejelzésből, vagy egyéb információból származik. Ez a szöveg nem a pénzügyi elemzés függetlenségét támogató jogi követelmények alapján készült és nem képezi tárgyát a pénzügyi elemzés terjesztésének előmozdítását tiltó rendelkezéseknek sem. A szövegben foglalt véleménynyilvánítások előzetes értesítés nélkül bármikor módosíthatók. A leírtakban foglalt vélemény sok esetben személyes jellegű, és nem mindig tükrözi az FxPro véleményét. Jelen közlés csak az FxPro előzetes engedélyével sokszorosítható, illetve terjeszthető.

Kockázati figyelmeztetés: A CFD-k, melyek tőkeáttétes termékek, nagy kockázattal járnak és a teljes befektetett tőke elvesztését vonhatják maguk után. Éppen ezért a CFD-k nem minden befektető számára alkalmasak. Ne kockáztasson többet, mint amennyit kész elveszíteni. Mielőtt megkezdené a kereskedést, győződjön meg róla, hogy megértette az ezzel járó kockázatokat és egyben vegye figyelembe saját tapasztaltságának mértékét is. Ha szükséges, keressen fel független tanácsadót.

Az FxPro Financial Services Ltd tevékenységét a CySEC engedélyezi és szabályozza (engedélyszám: 078/07) FxPro Financial Services, Karyatidon 1, Ypsonas, Limassol 4180 Cyprus.

frankárfolyam hitelező devizahiteles jelzáloghitel Alkotmánybíróság FxPro
Kapcsolódó cikkek