Pénz- és tőkepiac

Tömve vannak az EKB széfjei

A legfrissebb statisztikák szerint az eurózóna bankjai továbbra is az Európai Központi Bank (EKB) széfjeibe szeretik helyezni a pénzüket, mivel félnek attól, hogy egymásnak kölcsönözzenek.

Az idei év legmagasabb egy éjszakára behelyezett (overnight) összegét sikerült regisztrálnia az EKB-nak szerdán: összesen 221,35 milliárd eurót helyeztek be a bankok. A központi bankhoz elhelyezett depozitok szintje jól mutatja a pénzügyi szektorban uralkodó bizalmatlanságot. A bankok ugyanis nem mernek egymásnak kölcsönt nyújtani annak köszönhetően, hogy Európa-szerte felfokozott hangulatban vitáznak a kormányzatok a kontinens pénzügyi szektorának összeomlását megakadályozó tervekről.

Hiába alacsonyabb az EKB-nál elérhető kamat - mindössze 0,75 százalék -, a bankok mégsem mernek egymásnak kölcsönt nyújtani, különösen abban az esetben, ha nincsenek meggyőződve arról, hogy a másik elegendő tartalékkal rendelkezik a visszafizetésére.

A kölcsönzéstől való félelem egyben annak is lehet a jele, hogy a bankok nem rendelkeznek elegendő információval a szektortársak pénzügyi helyzetéről, mérlegéről. Sem arról, a többi bank vajon mekkora állománnyal rendelkezhet az adósságcsapdába került országok kötvényeiből, ami miatt esetleg bajba kerülhet, ha a válság tovább súlyosodik.

EKB bizalmatlanság depozit overnight
Kapcsolódó cikkek