Pénz- és tőkepiac

Sosem nyert még ennyit a Mastercard a kártyás fizetéseken

A bankkártyás fizetés szokásának terjedése révén a Visa és az American Express mellett a MasterCard nyeresége is jelentősen nőtt a harmadik negyedévben, az amerikai cég szerdán 38 százalékos profitnövekedésről számolt be.

A társaság adózott nyeresége 717 millió dollárra nőtt az egy évvel korábbi 518 millió dollárról. A bevétel 27,3 százalékkal 1,82 milliárd dollárra emelkedett.

A MasterCard kártyákkal teljesített fizetések értéke 844 milliárd dollár volt, ami 18 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. A tranzakciók száma 20,5 százalékkal nőtt.

A MasterCard - és a Visa - nem nyújt hitelt, tevékenysége a tranzakciók lebonyolítására korlátozódik, bevétele pedig mindenekelőtt a tranzakciókért felszámított díjból származik. A kockázatot a kártyát kibocsátó partner - jellemzően bank - viseli. Az ágazat harmadik nagy szereplője, az American Express más üzleti modellt alkalmaz, a kártyaszolgáltatás mellett hitelt is nyújt az ügyfeleknek. A cég a harmadik negyedévben 1,2 milliárd dollár adózott nyereséget ért el, míg a Visa profitja 880 millió dollár volt.

MasterCard nyereség kártyás fizetés
Kapcsolódó cikkek