Pénz- és tőkepiac

Ügyfélpénzekhez nyúlhatott a csődbe ment brókercég?

Az FBI is vizsgálódik a hétfőn csődöt jelentett MF Global Holdings amerikai brókercégnél, felvetődött ugyanis a gyanú, hogy az ügyfelek megtakarításainak egy része is eltűnt – írja a Wall Street Journal egy az ügyhöz közel álló meg nem nevezett forrásra hivatkozva.

A lap információi szerint a könyvelésben szereplő pénzből 900 millió dollár körüli összeg hiányzik, az azonban nem világos még, hogy pontosan mi történt a pénzzel. Az egyik lehetőség az, hogy a cég alkalmazottai azért emelték le az összeget az ügyfelek számláiról, mivel a zuhanó piacok miatt a tőkeáttételes ügyleteknél nagyobb letétekre volt szükség, és kétségbeesetten igyekeztek megfelelni az erről szóló előírásoknak.

Az sem kizárt, valamilyen könyvelési hiba miatt hiányzik az összeg a könyvekből. Szintén erre a könyvelési hibára vezethető vissza, hogy egyes tranzakciókat késve adminisztráltak a társaságnál.
A csődbíróság előtti meghallgatáson Bradley Abelow, a cég elnök-vezérigazgatója nem volt hajlandó az ügyfélvagyonok eltűnéséről szóló híreket kommentálni. A cég ügyvédje azt nyilatkozta: a menedzsment információi szerint nincs hiány. Az eltérés a és a könyvek között abból fakad, hogy bizonyos összegek megrekedtek egyes bankoknál és klíringházaknál.

Journal egy az ügyhöz közel álló meg nem nevezett forrásra hivatkozva. Világgazdaság-->

brókercég mf global FBI csődbíróság nyomozás
Kapcsolódó cikkek