Pénz- és tőkepiac

Az USA egyezséget ajánlott a svájci bankoknak

Lapjelentés szerint az Egyesült Államok egyezséget ajánlott tizenegy svájci banknak az adóvitában - jelenti az ORF osztrák tévé.

Ennek fejében a svájci pénzintézetek az amerikai kormány tudomására hozzák az amerikai off-shore ügyleteik részleteit, és ennek folytán megkímélik magukat attól, hogy bűnvádi eljárással szembesüljenek. A SonntagsZeitung értesülése szerint minden érintett svájci bank kap ilyen ajánlatot.

Valószínű, hogy a svájci bankok az amerikai javaslatot már el is fogadták. Többek között azon bankok neveinek nyilvánosságra hozataláról van szó, amelyek az off-shore üzleteket lebonyolították. Keddig van a svájci bankoknak idejük arra, hogy a feltételeket elfogadják.

Az egyezség ahhoz a deal-hez hasonlít majd, amelyhez az UBS 2008-ban hozzájárult. Akkor a svájci pénzintézet 780 millió dollárt fizetett és kereken 4450 ügyfélről szolgáltatott információkat. Az amerikai hatóságok egyébként már régóta azzal gyanúsítanak svájci bankokat, hogy segítséget nyújtottak gazdag amerikaiaknak az adófizetés megkerülésére.

Számos svájci bank és ügyfeleik ellen emeltek már vádat. Tizenegy pénzintézet ellen van időközben folyamatban büntetőjogi vizsgálat. Ezek közé tartozik a Credit Suisse mellett a HSBC is, valamint a Julius Baer vagyonkezelő, a Wegelin magánbank és a bázeli Kantonalbank.

adóvita off-shore Svájc USA adóelkerülés
Kapcsolódó cikkek