Pénz- és tőkepiac

Bennfentes valutaüzlet? - Kínos helyzetben a svájci jegybank elnöke

A svájci Weltwoche hetilap azt állítja: dokumentumokkal tudja igazolni, hogy a Svájci Nemzeti Bank (SNB) elnöke, Philipp Hildebrand kétes devizaüzleteket kötött.

A zürichi lap azt állítja, hogy Hildebrand jelentős mennyiségű dollárt vásárolt, amelyet aztán komoly haszonnal adott el, miután az általa vezetett jegybank mesterségesen lejjebb nyomta a svájci deviza árfolyamát. A Weltwoche főszerkesztője, Philipp Gut az AP-nek úgy nyilatkozott: bankbizonylatokkal támasztják alá cikküket, amely szerint személyesen Hildebrand indította el a tranzakciókat tavaly március és október között. A lap információi szerint csak márciusban 1,1 millió svájci frank értékben vásárolt amerikai devizát az SNB vezetője.

Gut nem árulta el, kitől származik az információ, csak annyit, hogy az illető a Bank Sarasin alkalmazottja. Ez a bázeli pénzintézet korábban közölte, hogy elbocsátott egy IT vonalon dolgozó személyt, aki bizalmas információkat hozott nyilvánosságra a "svájci jegybank családjának pénzügyi tranzakcióival kapcsolatban". A főszerkesztő azt állítja, nem tudja, hogy az informátoruk megegyezik-e az említett volt alkalmazottal.

Hildebrand számára talán a legkínosabb egy augusztus 15-i tranzakció lehet, ekkor félmillió dollárt vásárolt három héttel azelőtt, hogy az SNB meghatározta a svájci frank minimális árfolyamszintjét. A meglepő lépést követően azonnal 8 százalékot esett a svájci deviza. Három héttel később Hildebrand 75 ezer frankos haszonnal adott el dollárt.

A legtöbb bank tiltja az alkalmazottainak, hogy olyan tranzakciókat hajtsanak végre, amelyekben profitálhatnak a pénzintézettel kapcsolatos információikból. Ugyanakkor az SNB – meglepő módon – nem hozta nyilvánosságra a bennfentes tilalmára vonatkozó szabályzatát, Hildebrand viszont öt évvel ezelőtt, akkor még csak igazgatótanácsi tagként egy interjúban azt állította, hogy tilos számukra a devizakereskedelem.

svájci jegybank bennfentes kereskedelem valuta dollár SNB Hildebrand
Kapcsolódó cikkek