Pénz- és tőkepiac

Lemondott a svájci jegybank elnöke

Azonnali hatállyal benyújtotta lemondását a Svájci Nemzeti Bank (SNB) elnöke. Philipp Hildebrand azt követően kényszerült távozni, hogy a Weltwoche magazin közölte: bizonyítékai vannak a szakember elmúlt hetekben sokat bírált devizavásárlási ügyleteire.

Hildebrand a lap szerint jelentős mennyiségű dollárt vásárolt, amelyet aztán komoly haszonnal adott el, miután az általa vezetett jegybank mesterségesen lejjebb nyomta a svájci deviza árfolyamát. A lap azt állította: a jegybankelnök csak márciusban 1,1 millió svájci frank értékben vásárolt amerikai devizát. Hildebrand számára talán a legkínosabb egy augusztus 15-i tranzakció lehet. Ekkor felesége, a zürichi galériatulajdonos Kashya, aki korábban egy hedge fund kereskedőjeként dolgozott, 400 ezer svájci frank értékben vásárolt dollárt.

Hildebrand arra hivatkozott: ő csak egy nappal később értesült a tranzakcióról, tegnap azonban maga is elismerte: nem tudja bizonyítani, hogy nem tudott róla. A családi beszélgetés időpontja akár el is veszítheti jelentőségét, ugyanis az SNB három héttel később határozta meg a frank minimális árfolyamszintjét. A lépést követően azonnal 8 százalékot esett a svájci deviza, pár héttel később pedig Hildebrand asszony több mint hatvanezer frankos haszonnal adta el a dollárt. A lemondás bejelentésére rövid időre jelentősen erősödött a frank az euróhoz képest.
A jegybank korábban azt közölte, hogy a PriceWaterhouseCoopers megvizsgálta az ügyletet, és mindent rendben talált.

Ugyanakkor az SNB nem volt hajlandó nyilvánosságra hozni a bennfentes kereskedelemre vonatkozó szabályzatát. A parlament ennyivel nem érte be, és a távozó jegybanki vezetőnek – Hanuseli Raggenbassal, a SNB felügyelőbizottságának elnökével és Hildebrand várható utódjával együtt – hamarosan egy vizsgálóbizottság előtt kell megjelennie. Az sem könnyít a helyzetén, hogy a tranzakció megszellőztetése miatt eltávolított banki alkalmazott öngyilkosságot kísérelt meg.

svájci jegybank deviza SNB Hildebrand
Kapcsolódó cikkek