Pénz- és tőkepiac

Miért erősödik a forint?

24 óra leforgása alatt két százalékot tudott erősödni a forint az euróval szemben. A forint javuló formájának fő oka továbbra is az a várakozás, hogy belátható időn belül lesz végre IMF készenléti hitel megállapodásunk – írja Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

José-Manuel Barroso a jövő héten tárgyal Orbán Viktorral, és itt már konkrét részletek érkezhetnek, az időpontot, az összeget, és egyéb kondíciókat illetően. A forintot támogatja a nemzetközi jó hangulat is, ami szintén az IMF-el hozható összefüggésbe – mutat rá Karsai Péter.

„A Nemzetközi Valutaalap megemelte a hitelezésre szánt keretösszeget 500 milliárd dollárral, így a gondban lévő PIIGS országoknak adott esetben könnyebben lehet segítséget nyújtani. Korábban még 1000 milliárd dolláros emelésről volt szó, de a fele is jó hírnek bizonyul, zöld színben festenek a jelentősebb tőzsdék indexei, csökkennek a hazai hozamok, esik a hazai referencia CDS-felár is” – vélekedett a Commerzbank közgazdásza.

Ugyanakkor a csődbiztosítás nem csökken látványosan, a tegnapi záróérték 665 bázispont volt, ami utoljára január 10-i állapotnak fele meg. A jó hangulatban a mai 1 éves DKJ-aukció növekvő keresletet hozhat, ami kis mértékben tovább erősítheti a forintot az euróval szemben, vélekedett.

A görög kormány és a magánbefektetők között második napja tart az egyezkedés, hogy milyen mértékben lenne elfogadható az elengedés. A felek szerint már nagyon közel áll a megállapodás, de néhány hetet elcsúszhatnak a tárgyalások, március 20-ig van pénze Görögországnak, akkorra kell 14,5 milliárd eurós összeget refinanszírozni. Az IMF keretemelés, és a körvonalazódó görög megállapodás gyengülő dollárt, magára találó eurót eredményezett, nem sok kell ahhoz, hogy újra 1,29-nél járjon az euró/dollár árfolyama. Ma délelőtt a franciák és a spanyolok tartanak kötvényaukciót, délután pedig a kereskedők figyelme az Egyesült Államokra fog irányulni – áll az elemzésben,

Közzéteszik többek között a decemberi inflációs számokat, valamint publikálják a heti munkanélküliségi segélyért folyamodók számát. Ha tovább javul a hangulat, akkor 235 alá is kerülhet a dollár/forint keresztárfolyama.

A frankhoz képest is tud erősödni a forint, már 251-nél is járt ma reggel a frank/forint árfolyama, úgy, hogy 1,21 alatt 1,2080-nál, azaz nem sokkal az SNB által rögzített 1,20-as küszöb felett tartózkodik az euró/frank kurzusa. Utóbbival kapcsolatban folynak találgatások, hogy módosítja-e a svájci jegybank az árfolyamgát szintjét. Hildebrand lemondásával és az interim vezetés nyilatkozatai alapján jó eséllyel az év közepéig nem fog változtatni az 1,20-as védelmi szint. Ugyanakkor esély van a jegybank elszántságának tesztelésére, ha az eurózóna adósságválsága negatív fordulatot vesz. Az 1,25 vagy magasabb küszöbszintekre tehát az év második fele előtt minimális esély mutatkozik, zárta kommentárját Karsai.

forint Frank euró árfolyam elemző Hildebrand
Kapcsolódó cikkek