Pénz- és tőkepiac

A végtörlesztés durván leapasztotta a K&H Bank profitját

A K&H bankcsoport tavaly 1 milliárd forint adózott eredményt ért el, ami töredéke az egy évvel korábbinak. A visszaesés jórészt a végtörlesztéssel magyarázható.

Hendrik Scherlinck, a K&H csoport vezérigazgatója mai sajtótájékoztatóján elmondta: a bank 2011-ben 48,9 milliárd forint veszteséget számolt el a végtörlesztések február végéig várható hatására. A társaságnak eredetileg 15,9 milliárd forint bankadót kellett volna fizetnie, de a végtörlesztési veszteség 30 százalékát leírhatja, ezért csak 600 millió forintot jelent ez a tétel.  Ezeket és más, egyedi tételeket leszámítva a bankcsoport megtisztított adózott eredménye 32,5 milliárd forint lett, ami 16 százalékos növekedést eredményezhetett volna 2010-hez képest.

A végtörlesztés másik negatív hatása, hogy romlott a lakossági hitelállomány minősége. A kilencven napon túl tartozó hitelesek aránya a lakossági szegmensben 8,7-13,4 százalékra, a vállalatinál 7,7-ről 8,8 százalékra nőtt, a lízingnél viszont 13-ról 9,2 százalékra csökkent, így a nemteljesítő hitelek aránya 10,6 százalékra emelkedett.

A K&H Bank hiteleinek állománya tavaly 7 százalékkal 1708 milliárd forintra csökkent, a betét viszont 8,4 százalékkal 1724 milliárdra nőtt, így tovább javult a hitel-betét mutató, melynek értéke év végre 82 százalék lett. A bank tőkemegfelelési mutatója 11,4 százalék volt, így nem volt szükség tőkeemelésre.

A vezérigazgató a bank tavalyi eredményei közül megemlítette, hogy az agrár üzletág fejlesztésébe kezdtek, négy új zöld fiókot nyitottak és a hitelintézet néhány hónapja átadott új székháza Magyarország legzöldebb épülete.

Világgazdaság Online - G. J.-->

eredmény Bank végtörlesztés K&H tőkemegfelelés
Kapcsolódó cikkek