Pénz- és tőkepiac

Óriásit harapott ki az anya profitjából a K&H

A belga KBC bank- és biztosítócsoport - a magyar K&H Bank tulajdonosa - csütörtökön 13 millió eurós adózott eredményt jelentett tavalyról a 2010-es 1,86 milliárd helyett.

Az utolsó negyedévben 437 millió eurós profitja volt a csoportnak az egy évvel korábbi 724 millió helyett, de ez is jelentős javulás a harmadik negyedévi, 1,579 milliárd euró veszteséghez képest. A "nehéz pénzügyi környezet" a csoport szinte minden tevékenységének ártott a jelentés szerint. Egyszeri tételek - az írországi, a magyarországi és görögországi értékcsökkenések és rendkívüli tartalékolások - nélkül számolva is csökkent a csoport profitja, 1,098 milliárd euróra a 2010-es 1,71 milliárdról.

A beszámoló közép-kelet-európai tevékenységgel foglalkozó részében a csoport vezetése megjegyezte, hogy a Magyarországon bevezetett egyösszegű devizahitel-végtörlesztés miatt a harmadik negyedévben 92 millió eurós, majd a negyedik negyedévben további 82 millió eurós értékleírást hajtottak végre. Az összes jogosult 30 százaléka részt vett a végtörlesztésben. A közép-kelet-európai üzletágban a hitelportfólió 6 százalékkal nőtt a negyedik negyedévben éves összehasonlításban Csehországnak és Szlovákiának köszönhetően, de 1 százalékkal csökkent a harmadik negyedhez képest a magyarországi végtörlesztés miatt.

A rossz kölcsönökre szóló tartalék 599 millió euró volt a negyedik negyedévben, főleg az ír és a magyar hitelportfólió és a belga vállalati hálózat miatt. A tartalékolás egy évvel korábban 492 millió euró, a tavalyi harmadik negyedévben 475 millió euró volt. Ezzel együtt a Csehországot, Szlovákiát, Magyarországot és Bulgáriát felölelő közép-kelet-európai üzletág 98 millió euró profitot termelt a negyedik negyedévben a harmadik negyedévi, 40 milliós veszteség helyett, egész évben azonban a profitja 327 millió euróra csökkent a 2010-es 570 millióról.

 

adózótt eredmény K&H KBC Közép-Európa
Kapcsolódó cikkek