Pénz- és tőkepiac

Terjeszkedne a Sberbank Magyarországon

Az orosz Sberbank, a Magyarországi Volksbank új tulajdonosa komoly fejlesztéseket akar végrehajtani Magyarországon - mondta Valentin Mihov, a Sberbank stratégiai és fejlesztési területért felelős igazgatója pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.

Az igazgató közölte: a jövőben erősítik a magyarországi Volksbank lakossági tevékenységét, az OTP-vel nem akarnak versenyezni, de belátható időn belül 5 százalékos piaci részesedést akarnak elérni az országban.
Magyarországon a privatizáció kezdeti évei óta ritkán volt példa arra, hogy egy bank 100 százalékban új tulajdonoshoz kerül, a Volksbank február 15-től egy új, tőkeerős tulajdonost kapott - hangsúlyozta Balázs László, a Magyarországi Volksbank elnök-vezérigazgatója a sajtótájékoztatón.
Szerdán Bécsben jelentették be az újságíróknak, hogy véglegesítették az eddig osztrák többségi tulajdonban lévő Volksbank International (VBI) adásvételi szerződését a fő részvényesek és az orosz Sberbank képviselői, amely szerint Volksbank kelet- és közép-európai leányvállalatait - köztük a Magyarországi Volksbank Zrt.-t - tulajdonosként birtokló VBI száz százalékban a vezető orosz bank tulajdonába került.
A VBI összesen kilenc országban van jelen a térségben, az adásvétel egyedül a romániai leányvállalatra nem vonatkozik. A VBI végleges vételára 505 millió euró lett, ugyanis a tavaly novemberben kitűzött 585 millió eurós irányárat a VBI 2011. harmadik negyedévi veszteségeinek tükrében 80 millió euróval csökkentették a szerződő felek.
A budapesti sajtótájékoztatón Valentin Mihov emlékeztetett arra, hogy a VBI a Sberbank első nagyobb akvizíciója a FÁK-országok térségén kívül, és nagy lépés afelé, hogy a nemzetközi pénzpiacon is jelentős pénzintézet legyen.
Valentin Mihov elmondta: tavaly a Sberbank jó évet zárt, 10 milliárd dollár nyereséget könyvelt el, amivel az orosz bankpiacon az összes nyereségből 50 százalékot mondhat magáénak. Az orosz piacon 700 millió ügyfelünk van, emellett a világ legnagyobb ATM-hálózatával rendelkezünk - emelte ki a Sberbank stratégiai és fejlesztési igazgatója.
Hangsúlyozta, három-öt éven belül azt szeretnék, ha a megvett nyolc leánybank a Sberbank összes profitjának 5 százalékát adná.
Hozzátette: a Sberbanknak komoly tapasztalata van a lakossági üzletágban, ezt tekinti az egyik legfontosabb szegmensnek, Magyarországon is a lakossági piac meghatározó bankjává akarnak válni. Emellett többek között az orosz üzleti kapcsolatokkal rendelkező cégeknek nyújthatnak finanszírozási lehetőséget - mondta az orosz bank vezető munkatársa.
A Sberbank legfontosabb célja hosszú távon az lesz, hogy betéteseket szerezzen, a pénzintézet minden országban 20 százalékos tőkearányos nyereségre törekszik, ezt középtávon akarják elérni - mondta Valentin Mihov.
Kérdésre válaszolva közölte, legfeljebb még 12 hónapig használhatják a Volksbank márkanevet, utána egy erős brandet szeretnének minden országban kialakítani.
Az MTI kérdésére elmondta: a Magyarországi Volksbanknál egyelőre nem terveznek létszámleépítést, a növekedésre koncentrálnak. Azt is tudatta: a magyarországi bank menedzsmentje a helyén marad, a Sberbanknak szüksége van a magyar piacot jól ismerő banki szakemberekre - emelte ki.


 


[enews_gallery id='365364']

sberbank Volksbank
Kapcsolódó cikkek