Pénz- és tőkepiac

Az EU fellép az árnyékbankok ellen

Itt az ideje, hogy e reformok részeként a nem banki hitelezési tevékenység, az úgynevezett árnyékbanki tevékenység egyre növekvő területével is foglalkozzunk – ez eddig nem tartozott a prudenciális szabályozás és felügyelet elsődleges célterületei közé – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

Az árnyékbanki tevékenység bizonyos szempontból fontos szerepet tölt be a pénzügyi rendszerben: többek között kiegészítő finanszírozási forrásokat teremt, a befektetőknek pedig alternatív befektetési lehetőségeket kínál a bankbetétek mellett. Ugyanakkor potenciális veszélyt is jelent a hosszú távú pénzügyi stabilitásra nézve, mivel a pénzügyi szektorban ismeretlen kockázati források kumulálódnak, bizonyos hatások pedig továbbgyűrűzhetnek az árnyékbanki szektorból a rendes banki szektorba.

A G20-ak által 2010-ben Szöulban, majd 2011-ben Cannes-ban megfogalmazott felhívásra válaszul a Pénzügyi Stabilitási Tanács (FSB) jelenleg ajánlásokat dolgoz ki az árnyékbanki tevékenység és az ezt folytató szervezetek felügyeletére és szabályozására vonatkozóan. A zöld könyvvel mai napon útjára indított konzultáció révén a Bizottság tevékenyen részt vesz az FSB folyamatban lévő munkájában.

Michel Barnier, a belső piacért és a szolgáltatásokért felelős biztos kijelentette: „Az globális vezető szerepet vállalt a pénzügyi szabályozás, különösen a bankok szabályozása terén hozott ambiciózus reformok végrehajtásában. Nem szeretnénk, ha a pénzügyi tevékenységek és intézmények megkerülnék a már hatályos és a tervezett szabályokat, és ezzel lehetővé tennék, hogy új kockázati források halmozódjanak fel a pénzügyi szektorban. Éppen ezért pontosabb képet kell alkotnunk arról, mit is takarnak az árnyékbanki tevékenységek, továbbá hogy milyen módú és szintű szabályozás és felügyelet lenne ezekkel kapcsolatban megfelelő. A pénzügyi szektor minden szegletét górcső alá kell vennünk.”

FSB Barnier Cannes EU árnyékbank
Kapcsolódó cikkek