Pénz- és tőkepiac

9 százalékos kamat bankbetéttel, így

Átlagosan 3,21 százalékponttal magasabb kamatot kínálnak a különböző feltételek teljesítéséhez kötött bankbetétek, mint a hagyományos lekötések – derül ki a Bankomonitor.hu friss felméréséből.

Átlagosan 3,21 százalékponttal kínálnak magasabb kamatot a különböző feltételek teljesítéséhez kötött bankbetétek, mint a hagyományos lekötések, az előbbiek által elérhető EBKM átlagosan ugyanis 8,01 százalék, míg utóbbiaknál ez a szám csupán 4,80 százalék – derül ki a Bankmonitor.hu friss felméréséből, amely a 10 legnagyobb lakossági bank 132 különböző betéti konstrukcióját vizsgálta.

Az elemzés az összehasonlíthatóság kedvéért az éven belüli – 2 hónapos, 3 hónapos, 6 hónapos – lekötések esetében 300 ezer forintos összegre, míg az éves, illetve éven túli - 1, 1,5 és 2 év - lekötéseknél az 1 millió forintra vonatkozó ajánlatokat hasonlította össze. A vizsgált 132 betétből összesen 19 olyan volt, amely a kínált kamatot bizonyos előírt feltételek teljesítéséhez kötötte.

Az elemzés azt mutatja, hogy a feltételekhez kötött betétek átlagosan kétharmaddal magasabb kamatot adnak, mint a feltétel nélküli betétek: előbbieknél 8,01 százalék az átlagos kamatszint, míg utóbbiaknál csupán 4,80 százalék. Az éven belüli lekötések között arányaiban még nagyobb a különbség a feltételekkel bíró, illetve az azok nélküli ajánlatok között, hiszen átlagosan 80 százalékkal magasabb kamattal honorálják a bankok azt, ha valaki hajlandó megfelelni az általuk előírt kikötéseknek. De az éven túli lekötéseknél is jelentősen, átlagosan 46 százalékkal magasabb kamat érhető el a feltételes konstrukciókkal.

A különböző feltételeknek azonban ára is lehet, amely akár el is veheti az extra kamat adta hozamot. Például ha számlanyitáshoz kötött a kedvezmény, akkor az esetleges számlavezetési díj könnyen felemésztheti a betét nyújtotta extra kamatot. Az elvárt követelmények nem teljesülését is büntetheti a bank: a feltételes betétek kiemelkedő kamata ekkor több százalékponttal is csökkenhet – kirívó esetekben akár közel a felére is eshet -, így a több mint 9 százalékos kamatszintből könnyedén lehet akár 5 százalék körüli kamat, ami már alacsonyabb jóval, mint amit a feltétel nélküli betétekkel lehet elérni.

 

lekötés Bank bankbetét kamat
Kapcsolódó cikkek