Pénz- és tőkepiac

A játék lényege, hogy szétütjük a bajban levő ország kötvénypiacát

Szerintünk a „hedge fund”-ok újra kényszerítőt próbálnak meg játszani. A játék lényege az, hogy szétütjük a bajban levő ország kötvénypiacát, s ezzel megdrágítjuk a finanszírozást. Kész is a pozitív visszacsatolás, vagyis az ördögi kör – vélik az Erste Befektetési Zrt. közgazdászai.

„Esnek a nyersanyagárak, na meg a piacok is. Tényleg ennyire meglepett bennünket az, hogy nem lesz QE3 az USA-ban? Minket valahogy nem. Szerintem egy felfelé menő amerikai gazdaságnak nem kell QE3, s úgy tűnik, hogy ezt a nézetet osztják a FED kormányzók is. Sokkal inkább lehet aggódni Spanyolország miatt. Szerintünk a „hedge fund”-ok újra kényszerítőt próbálnak meg játszani. A játék lényege az, hogy szétütjük a bajban levő ország kötvénypiacát, s ezzel megdrágítjuk a finanszírozást. Kész is a pozitív visszacsatolás, vagyis az ördögi kör. Persze azért nem olyan egyszerű a dolog. A spanyolok államadóssága a 68 százaléka, de persze növekszik, miközben a magánadóság a GDP 200 százaléka körül van. Vagyis ha konszolidálni kell a bankrendszert, akkor végük van. Ráadásul a GDP is csökkenhet, ami már magától növelheti a GDP arányos hiányt, ha annak abszolút értékében nincs is változás. Persze ez függ az inflációtól is. Az eurózónában végrehajtott jelentős likviditásnövelést követően, annak a valószínűsége, hogy a spanyolok megfekszenek, összességében már sokkal kisebb. Kérdés, hogy az EFSF vagy az EKB mikor teszi magát oda a spanyol kötvénypiacon. Ha ott fordulatot látunk, akkor a részvénypiacon is fordulat lesz” – vélekedett Miró József, az Erste Befektetési Zrt. közgazdásza.

Nemzetközi hírek

USA, Európa:

- A Fed keddi nyilatkozata, mely szerint a jegybankárok többsége nem támogatná az újabb QE-t, illetve a Spanyolország körüli aggodalmak rányomták a bélyeget a tegnapi kereskedésre, a vezető tengerentúli mutatók a negatív oldalra kerültek (Dow -0,95 százalék, Nasdaq -1,46 százalék, S&P500 -1,02 százalék).

- A Spanyolországgal kapcsolatos aggodalmak újra feléledtek, a tegnapi államkötvény aukció, melynek során 5,7 százalék fölé emelkedett a 10 éves hozama, gyengére sikeredett.

- Az Európai Központi Bank a várakozásoknak megfelelően nem változtatott az irányadó rátán (1 százalék). Az ülést követő sajtótájékoztatón elhangzott, hogy stabilak az inflációs kilátások, és az EKB 2 százalék közelében szeretné tartani az árak drágulását.

- Enyhe csalódást okozott a befektetőknek az ISM szolgáltatóipari beszerzési menedzser index márciusi értéke, mely 56,8 helyett 56-ra süllyedt az egy hónappal korábbi 57,3-as értékről. A foglalkoztatottsági adatok a várnak megfeleltek, 209 ezerrel bővült a foglalkoztatottak száma az elmúlt hónapokban, az elemzők 206 ezerre számítottak.

- A Yahoo bejelentette, hogy 2 ezer főt tervez elbocsátani, és így évi 375 millió dollárt spórolna meg.

- Holnap nem lesz kereskedés Amerikában.

Olaj, arany:

- Az arany árfolyama tovább zuhant a tegnapi kereskedés során. 1.646 dolláron nyitott a kurzus, majd az egész napos süllyedést követően 1,6 százalékos mínuszban zárt. Tört az 1.630 dolláros támasz, a technikai kép alapján további gyengülés valószínű.

- Az olaj nagyot esett tegnap, 2,5 százalékos lejtmenet után 101,5 dolláron fejezte be a WTI a kereskedést. Az emelkedő trendvonal elesett, technikai alapon tovább folytatódhat a lejtmenet.

- Jelentősen emelkedtek a kőolajkészletek múlt héten az Amerikai Energiahivatal (DOE) adatai szerint. Az előzetesen kalkulált 2,5 millió hordós növekedés helyett több mint 9 millió hordóval emelkedtek a készletek. Benzin terén 1,4 milliós csökkenés helyett 1,45 millióval zsugorodott a készlet.

Távol-Kelet:

- Negatív a hangulat az ázsiai piacokon, ennek ellenére Shanghai pluszba lendült, miután a héten először kereskednek a kínai index-szel.

- Kínában szolgáltatóipari beszerzési menedzser indexet publikáltak, amelynek márciusi értéke 53,3 pont lett, 0,6 ponttal kevesebb, mint előző hónapban.

Devizák:

- Elesett a 20 napos mozgóátlag, amit jelentős dollárerősödés követett. Az EUR/USD árfolyama  1,323-ról 1,315-ig csökkent zárásra. A technikai kép lefelé mutat, tovább csökkenhet a kurzus az 1,30-as szintig.

- A forint gyengült a tegnapi kereskedés során az euróval szemben. Az áttörte a 295-ös ellenállást, és 296-ig emelkedett a nap végére. Ha a mai kereskedés során nem esik vissza 295 alá, akkor a következő napokban ismét forintgyengülést láthatunk.

Határidős piacok:

- Mind az amerikai, mind az európai határidős indexek pluszban vannak ma reggel.

Vállalati hírek

- Úgy tűnik, hogy a Nokia Lumnia 900 nem lesz nagy siker az USA-ban, ugyanis az induló értékesítés várhatóan 1 millió darab alatt marad az AT&T-nél.

- A Fiat vezérigazgatója, Sergio Marchionne újra megismételte, hogy a Chrysler 100 százalékát szeretnék megszerezni, de idén még nem várható a két cég összeolvadása. A Fiat-nak elég pénze van, hogy a 41,5 százalékios részesedésre vonatkozó opcióját lehívja, tette hozzá a vezér. Még azt is elmondta, hogy sem a Ferrari, sem a Maserati egységeket nem választaná le. Ez azt jelenti, hogy akkor már inkább mégis Fiat gyárakat fognak bezárni - tesszük hozzá mi.

- Árrögzítési egyezség miatt vizsgálatot indított a dél-afrikai versenyhivatal az ArcelorMittal ellen. A hírek szerint 389 millió dollárra büntetheti, ha vétkesnek találja. Ez 19 cent lenne részvényenként, ami a jelenlegi árfolyam 1,4 százaléka.

- A Deutsche Bank és a Credit Suisse mandátumot kapott a lengyel kormánytól 725 millió svájci frank kötvénykibocsátásra májusban. Hasonló akció Magyarországnak valószínűleg nem sikerülne.

- Az angol energiapiaci felügyelet, az Ofgem vizsgálatot kezdett az E.ON ellen az ügyben, hogy nem teljesen transzparens az értékesítési struktúrája. Korábban az EDF-nek kellett 4,5 millió fontot visszafizetni a fogyasztóknak.

- A Citi szerint venni kell a Siemens részvényeket, mivel az EPS előrejelzések már elérték mélypontjukat.

- A Commerzbank beperelte a Credit Agricole egyik egységét egy elszámolási vita miatt, mely szerint a francia bank 73 millió euróval megkárosította a németet pénzintézetet.

- Tegnap a Daimler részvényesek jóváhagyták a 2,2 eurós osztalékot, amely a árának 5 százaléka!

- Ugyan a BMW április 11-én teszi közzé első negyedéves értékesítési számait, de úgy tűnik, hogy rekord magas, 400.000 darab fölötti eladás valósult meg.

- Total: Még mindig nem érkeztek meg az olajmunkások az Elgin platformra a széljárás miatt, de valószínűleg ma már megérkeznek.


- A MOL közzétette április 26-i közgyűlésének részletes napirendi pontjait. A 2011-es végleges számok nem térnek el jelentősen a negyedéves jelentésben közöltektől. Az előterjesztés tartalmazza a cég stratégiáját is, a MOL növelni szeretné kitermelését Kurdisztánban (Irak), Oroszországban és Kazahsztánban. A Szíria nélkül számított idei átlagos kitermelés napi 121 millió hordó olajegyenértékes lehet, a cél a 130 százalékos tartalék megújítási ráta elérése. A társaság korábban 140 millió hordós kitermelési célt fogalmazott meg. A downstream üzletágban a fő feladat a nyereségesség és a hatékonyság növelése. A MOL összesen 45 milliárd forintot fordít osztalékfizetésre, ami 2,6 százalékos osztalékhozam mellett részvényenként 453 forintot jelent. Napirenden szerepel, hogy az igazgatóságba egy horvát tagot is beválasszanak, s mivel Horvátország egyelőre nem rendelkezik részesedéssel a MOL-ban, ez arra utalhat, hogy a horvát kormány és a MOL között megvalósulhat a részvénycsere. Ebben az esetben Horvátország MOL részvényeket kapna az INA részvényekért cserébe. Noha az árazás még sok mindent befolyásolhat, a részvénycsere mindenképpen hozzájárul a két cég közötti szinergiák jobb kihasználásához. Az üzemi eredmény tekintetében akár 100 millió eurót is jelenthet évente, ami a csoport fair értékét 10-20 százalékkal növelné.

- Az OTP közzétette az április 27-én tartandó közgyűlése elé terjesztendő osztalékjavaslatát. A bank részvényenként 100 forint kifizetését javasolja, ami megfelel a várakozásoknak. Figyelembe véve az OTP 4,7 milliós saját részvény állományát, az egy részvényre jutó osztalék 101,7 forint lehet. A bank 2011-es végleges eredményei megfeleltek a március elején közölt előzetes számoknak. Árfolyamhatásra nem számítunk.

- A Magyar Telekom 16,7 milliárd forintos osztalékot kap leányvállalatától, a MakTel-től. Árfolyamhatásra nem számítunk.

- A PannErgy 2012. április 4-én 4.850 darab saját részvényt vásárolt 627 forintos átlagáron. A tranzakciót követően a cég 3.145.985 darab saját részvénnyel rendelkezik, ami a kibocsátott teljes részvénymennyiség 14,94 százaléka.

Gazdasági hírek

- Az EU nem tárgyalt tegnap Magyarországról, s mivel jövő hét elejéig szünetet tart, már csak jövő héten, vagy azután kerülhet napirendre a magyar kérdés. Sajtóértesülések szerint az unió kedvezően értékelheti a magyar válaszokat.

- Az IMF képviselője megerősítette, hogy Fellegi Tamás washingtoni látogatása továbbra is nem hivatalos tárgyalásnak minősül. A hivatalos tárgyalások megkezdésének előfeltétele, hogy a magyar fél megegyezésre jusson az unióval a kötelezettségszegési eljárások keretében.

OTP IMF USA Fed EU BUX hitel Mol Fellegi Tamás piac elemzés
Kapcsolódó cikkek