Pénz- és tőkepiac

Nomura: Az MNB nem éri el célját a pénzpumpával

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2 éves hiteltenderére alacsony érdeklődés mutatkozott, a várakozásokkal összhangban – írja elemzésében Peter Attard Montalto, a Nomura londoni, feltörekvő piacokkal foglalkozó közgazdásza.

Az MNB első kétéves hiteltenderét a közgazdász az Európai Központi Bank (EKB) bankoknak nyújtott 3 éves hitelének, valamint az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) pénznyomdájának korlátozott verziójának nevezi. Montalto kiemelte, hogy mindössze 56 milliárd forintnyi (191 euró) ajánlatot fogadott el a magyar jegybank.

Ahogyan várható volt, igen alacsony érdeklődés mutatkozott a hiteltenderen, miközben a fedezeti kör bővült. A külföldi bankok és a nagy helyi bankok - mint az OTP - vélhetően nem használja az MNB-hitelt, vélekedett Montalto. Úgy látja, hogy jelzáloghitel-intézetek és kisebb helyi bankok vehettek fel pénzt a jegybanktól.

Az alacsony ajánlatok tükrözik a 2 és 6 hetes tenderek eredményeit is. A Nomura közgazdásza szerint az MNB mérlegére mindössze nagyon kis hatása lehet ennek, 0,5 százalékponttal növelheti azt.

Továbbra is fenntartjuk azt a meglátásunkat, miszerint az eszköz csak válság idején működik, azonban a rendszerben jelenleg elegendő a forintlikviditás. De talán apró jelek azt mutatják, hogy a vannak elosztási problémák, amelyeket ez enyhíthet – tette hozzá Peter Attard Montatlo.

Az eszköznek valójában nagyon csekély hatása lehet, és az MNB nem tudja elérni eredeti célját, vagyis a vállalati hitelezés javítását – vélte a Nomura londoni közgazdásza.

EKB qe ltro montalto jelzáloghitel hitel MNB jegybank
Kapcsolódó cikkek