Pénz- és tőkepiac

Összefogtak a spekulánsok - Támadják a svájci jegybankot

Nemzetközi fedezeti alapok (hedge fund) további támadásokat intéznek a svájci frank ellen. A zürichi székhelyű Svájci Nemzeti Bank (SNB) azonban minden eszközzel meg akarja védeni a frank/euró kurzusát.

A Die Presse elemzésében rámutat arra, hogy jelenleg 250 000 osztráknak van idegen valutában felvett hitele. Ezért feszülten figyelnek a svájci frank kurzusának alakulására, amelyet éppen a alapkezelők támadnak. A bécsi lap szerint a svájci valuta húsvét hét végén néhány napon belül immár másodszor törte át a zürichi jegybank által egy euróra megállapított 1,20 svájci frank minimális kurzust. Ám a Bloomberg adatai szerint az euró rövid ideig 1,1996 frankos kurzust is elérte. Hasonló dolog történt múlt csütörtökön, amikor  az euró kurzusa néhány percig 1,1991 frankos szinten állt. Ezzel fokozódik a nyomás a Svájci Nemzeti Bankra . "Aludt a bank?" - kérdezték svájci lapok. A zürichi valutavédők ugyanis tavaly szeptemberben azt ígérték, nem engedik, hogy az euró kurzusa 1,20 frank alá essen. E határt következetesen védték. A kurzust 24 órán keresztül a világ valamennyi fontos kereskedelmi helyén figyelik, hangzott el akkoriban.

Az elmúlt napok eseményei miatt a kereskedők most azon spekulálnak, hogy a svájci jegybank körül lassan elfogy a levegő. Annak érdekében, hogy továbbra is korlátlanul lehessen interveniálni, fokozott mértékben kellene igénybe venni a bankóprést. Ez viszont középtávon magas inflációs rátához vezethetne. Már jelenleg is a Svájci Nemzeti Bank óriási euró-állománnyal rendelkezik a könyveiben.

A zürichi valutavédőket minden nap újólag próba elé állítják, "mert az euró veszít erejéből" - olvasható a Société Générale francia nagybank elemzésében. Ennek oka a Spanyolországban és Olaszországban támadt problémák. Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök adatai szerint országának gazdasága "extrém nehézségekkel konfrontálódik". Olaszországban és Portugáliában pedig a bankok csak az Európai Központi Bank (EKB) pénzinjekcióinak köszönhetően boldogulnak. A tízéves spanyol kötvények hozama 5,7 százalékra kúszott fel, míg az olasz papírok esetében ez közel 5,5 százalék.

A Die Presse szerint állítólag most több fedezeti alapkezelő összefogott, hogy teszteljék a svájciakat. Állítólag egyidejűleg több kereskedelmi helyen támadást indítottak, ezért nem tudtak a svájciak mindenütt gátlólag fellépni. Azért pedig, hogy a kurzust ismét  1,20 frankos szintre vigye fel, a zürichi jegybank - kereskedők szerint - az elmúlt napokban több milliárdért eurót kellett felvásárolnia.

A jegybank-menedzsment kedden offenzívába ment át. Thomas Jordan, a Svájci Nemzeti Bank ideiglenes főnöke a minimális kurzus alá csökkenést "anomáliának", a szabálytól való "eltérésnek" nevezte. Ám a bank mindent elkövet azért, hogy a minimális küszöböt megvédje. A bank tehát mint korábban, most is kész arra, hogy korlátlanul vásároljon devizát annak érdekében, hogy az 1,20 frankos kurzust tartani tudja.

A bécsi lap szerint cáfolták azokat a híreszteléseket, melyek szerint a bank máris egy olyan alternatív terven dolgozik, amely szerint az euró/frank határát 1,25 frankra vagy 1,30 frankra emelnék. Svájc egyébként ténylegesen dilemma előtt áll. Ugyanis tovább tart a menekülés a svájci frankba. Elemzők pedig az ingatlanárak drágulását az egyik legnagyobb veszélynek tartják a svájci gazdaságra nézve, figyelmeztetnek a buborékképződés veszélyére.

A svájci gazdaság ugyanakkor - mindenekelőtt az exportőrök - szenvednek az erős franktól. Mindenesetre a berni kormány kedvező feltételek mellett tud a piacokon pénzhez jutni. A tízéves svájci kötvények kamata jelenleg 0,69 százalék. Összehasonlításul: Ausztriának a befektetők részére 2,8 százalékot kell fizetnie.

Frank árfolyamküszöb alapkezelő spekulánsok euró árfolyam
Kapcsolódó cikkek