Pénz- és tőkepiac

Újabb romániai bankot venne az OTP

Hiába fulladt kudarcba két romániai bankról folyó tárgyalás, a magyarországi pénzintézet nem mond le ottani terveiről.

Az OTP Bank továbbra is bankvásárlás révén növelné piaci részesedését Romániában annak ellenére, hogy az elmúlt időszakban több ilyen irányú tárgyalás is meghiúsult a magyar pénzintézet és más romániai bankok között – erről Wolf László, a magyar bank vezérigazgató-helyettese nyilatkozott a román sajtónak.

A Bursa és a Capital című román gazdasági újságok által pénteken idézett bankvezető szerint az OTP nem mondott le arról a tervéről, hogy egy másik romániai pénzintézetet megvásároljon annak ellenére, hogy az RBS és a Banca Carpatica akvizíciójára vonatkozó tárgyalások sikertelenül végződtek. Wolf szerint ez annak tulajdonítható, hogy a két bank tulajdonosai túlértékelték az eladási árat.

Az OTP olyan bankot szeretne venni, amelynek alacsony a refinanszírozási igénye, fizetőképes ügyfelekkel rendelkezik, amit nagyon nehéz találni – mondta Wolf. A romániai forrásokat idéző, hazai internetes lapok szerint hozzátette, most nem folytatnak tárgyalásokat senkivel egy esetleges akvizícióról, de nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy az év második felében újból tárgyalóasztalhoz ülnek.

A Bursa szerint az OTP korábban csak nagyobb bankot lett volna hajlandó felvásárolni, de most a vezérigazgató-helyettes nyilatkozata szerint készek egy kisebb pénzintézet akvizíciójára is, amennyiben ez jó minőségű, és ezáltal növelhetné az OTP piaci részesedését Romániában.

Wolf kijelentette, azért szeretnének terjeszkedni Romániában, mert az ország gazdasága nagy, amely növekedési potenciállal rendelkezik, az OTP pedig viszonylag kis piaci részesedéssel rendelkezik Romániában. Az OTP Bank Románia 2011-ben 13 millió lej (2,97 millió euró) adózás utáni nyereséget ért el.

Wolf László OTP Bank
Kapcsolódó cikkek