Pénz- és tőkepiac

Az amerikai igazságügyi minisztérium is vizsgálja a bankbotrányt

Az amerikai igazságügyi minisztérium büntetőjogi vizsgálatot indított annak a 2 milliárd dollár veszteségnek az ügyében, amelyet a JPMorgan Chase nagybank szenvedett el rossz befektetési döntések miatt.

A hírt a Washington Post közölte, a helyzetet ismerő hatósági közegre hivatkozva. A vizsgálat jelenleg még a kezdeti szakaszban van - tette hozzá a névtelenül nyilatkozó illetékes. A JP Morgannél támadt veszteség számos részlete homályos, ezért nem világos, hogy milyen törvényeket szegtek meg, már ha egyáltalán ez a helyzet.

Ám a szövetségi hatóságok figyelme azt jelzi, hogy növekszik a JP Morganre és annak elnök-vezérigazgatójára, Jamie Dimonra nehezedő nyomás azért, hogy magyarázza meg, mi vezetett a bank több milliárd dollárba kerülő ballépéséhez. Ez viszont újólag felveti azt a kérdést, vajon a kormány szabályozóhatóságai felkészültek-e arra,hogy figyelemmel kövessék a bankok kockázatos, bonyolult tranzakcióit.

Közben Timothy F. Geithner amerikai pénzügyminiszter kedden egy washingtoni eseményen úgy fogalmazott, hogy a JP Morgannél történt veszteség megerősíti a pénzügyi reform szükségességét. Geithner szerint a szabályozó hatóságok "igen gondosan megvizsgálják majd az incidenst."

A lap szerint a fő kérdés az, hogy a bank a profitnövelése érdekében ment bele a balul elsült befektetésbe vagy azért választotta ezt az utat, hogy csökkentse a portfóliója kockázatait. Ha az utóbbi helyzet valósul meg, akkor a pénzintézetnek ezt a veszteséget nem kell feltüntetnie a derivatívák között a pénzügyi jelentésben. Ha nem így történt, arról be kell számolni a részvényeseknek. A hatóságok azt vizsgálhatják, megsértette-e a felügyeleti szabályokat a veszteség leírásakor a bank.

eredmény JP Morgan vizsgál veszteség
Kapcsolódó cikkek