Pénz- és tőkepiac

Eltitkolt kockázat? - Felügyeleti vizsgálat a JP Morgan ellen

Az amerikai tőzsdefelügyelet vizsgálatot indított annak megállapítására, vajon a JP Morgan félrevezette-e a befektetőket idén áprilisban a kockázat mérését illetően, amikor beterjesztette a mérlegét - közölte Mary Schapiro, a tőzsdefelügyelet elnöke.

Az amerikai pénzintézet, amely május 10-én közölte, hogy csaknem kétmilliárd dollár veszteséget könyvelt el derivatívákkal folytatott során, nem közölte a negyedévi számadatok beterjesztése során, hogy a kockázati modellen változtatott, holott a vonatkozó jogszabály előírja, hogy mindig a legpontosabb tájékoztatást kell adni a cég helyzetéről.

Mary Schapiro, az SEC elnöke a Reutersnek elmondta: annak fényében vizsgálják a JP Morgan tevékenységét, hogy a veszteséget elkönyvelő ágazattal kapcsolatos kockázatok napvilágra kerülésekor Dimon még úgy fogalmazott, az ügy vihar egy pohár vízben. "Ha valaki úgy dönt, hogy megszólal, akkor a lehető legteljesebb igazságot kell kimondani és a félrevezetésnek a látszatát is el kell kerülni" – mondta ennek kapcsán Schapiro egy kongresszusi meghallgatáson.

Jamie Dimon, a JPMorgan vezérigazgatója kedden már másodszor jelent meg a szenátus bankbizottsága előtt meghallgatáson, ahol állította: mindig tisztességes volt a részvényesekkel szemben, de ismételten elnézést kért az elszenvedett veszteségekért.

A JPMorgan, eszközállományát tekintve az Egyesült Államok legnagyobb bankja. Az ügy májusi kipattanásakor a cég úgy nyilatkozott. az ügyért felelős részleg a folyó negyedben 800 millió dolláros veszteséget könyvel majd el. A botrány nyomán nyugdíjazták a befektetési részleg vezetőjét és átalakítják vagy a mostani formájában meg is szüntetik a londoni irodát.

vizsgálat tőzsdefelügyelet JP Morgan sec
Kapcsolódó cikkek