Pénz- és tőkepiac

Lekötött bankbetéttel arathatunk Magyarországon

A nemzetközi és hazai pénz- és tőkepiaci feszültségek eredményeként ma Magyarországon magasabb reálkamatot lehet elérni bankbetétek lekötésével, mint ami a New York-i tőzsde átlagos éves reálhozama volt az elmúlt 85 évben – derül ki a Bankmonitor.hu legfrissebb elemzéséből.

Jelenleg a pénzromlás üteménél 4,8-5,4 százalékponttal magasabb kamatokat – azaz ekkora reálhozamot - lehet találni a piacon az éves forintlekötéseknél, míg az amerikai éves átlagos reálhozama az említett időszakban 4,1 százalék volt. Az országos fiókhálózattal rendelkező bankok kínálatában az aktuálisan elérhető legjobb kamatajánlatok 7,1 százalék és 9,1 százalék között mozognak a forintbetéteknél, míg az eurólekötéseknél 2,5 és 4,5 százalék között szóródnak egyéves időtávon.

A gazdasági válságok alatt a piaci egyensúly felborul, Magyarországon ennek egyik kézzel fogható példája az EU legmagasabb alapkamata, illetve ebből származóan (is) a bankok által kínált kiugró bankbetéti kamat. Míg „békeidőkben” a bankbetétek kamatai a pénzromlás ütemét csupán 0-0,5 százalékponttal haladják meg, addig ma Magyarországon ez az érték - azaz a reálkamat - 4,8 százalék és 5,4 százalék között mozog attól függően, hogy feltétel nélküli bankbetétről van-e szó, vagy extra feltétel teljesítéséhez kötött EBKM-ről – derül ki a Bankmonitor.hu legfrissebb elemzéséből.

Összehasonlításképpen: napjainkban Ausztriában és Németországban a betéti kamatok el sem érik a várható értékét, azaz negatív a reálhozamuk. Az elérhető betéti reálkamat kiugró értékét jól szemlélteti, hogy az elmúlt 85 évben az amerikai tőzsdén „csupán” 4,1 százalékos éves átlagos reálhozamot lehetett elérni, azaz most Magyarországon alacsonyabb kockázatú, vagy kockázatmentes befektetéssel magasabb hozamot érhetünk el ennél. A magyar bankbetétek jövőre vonatkozó reálkamat-számításánál a Bankmonitor.hu elemzése a Magyar Nemzeti Bank (MNB) következő egy évre vonatkozó inflációs prognózisát vette figyelembe, ami 3 százalékos inflációval számol.

A Bankmonitor.hu bankpiaci helyzetértékeléséből az is kiderül, hogy az országos hálózattal rendelkező magyar bankok aktuálisan elérhető 20 legjobb ajánlata egyéves bankbetéti forintlekötésre 7,1 százalékos és 9,1 százalékos kamat (EBKM) között mozog. Ebből 11 ajánlat kínál 8 százalékot elérő, vagy meghaladó kamatot. A legjobb EBKM-szint eléréséhez természetesen extrafeltételek teljesítése szükséges (új forrást kell biztosítani a banknak, vagy a jövedelmünket a bankba kell érkeztetni…stb.), a feltételtől mentes legjobb lekötés 8 százalékos EBKM-mel rendelkezik.

A magyarországi bankok nemcsak a forintlekötések, hanem az euróbetétek esetében is nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő kamatokat kínálnak. A 10 legjobb ajánlat 2,5 százalék és 4,5 százalék között szóródik, ezekből a feltételek teljesítése nélkül elérhető legkedvezőbb EBKM 3,9 százalékos.

ebkm lekötött betét Bank bankmonitor kamat
Kapcsolódó cikkek