Pénz- és tőkepiac

389 oldalnyi szabályt kell megérteniük a hazai bankoknak

A hazai pénzintézetek életére is hatással lesz az amerikai adózók nemzetközi azonosítását célzó törvény életbe lépése. A 2013 júliusától hatályos szabályozás ugyanis a bonyolult adminisztratív feladatok végrehajtásán túl mélyreható változtatásokat, a működési folyamatok teljes újragondolását teheti szükségessé a Magyarországon aktív pénzintézetek esetében is. Így célszerű már most nagyobb hangsúlyt fordítani a felkészülésre.

Veszprémi István, a Deloitte Zrt. adópartnere elmondta: A FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act) – jelenleg törvénytervezeti státuszban lévő - a nem egyesült államokbeli számlákra vonatkozó jelentéstételi kötelezettség, amelynek bevezetéséről 2010 márciusában határozott az amerikai Kongresszus.
 
A szabályozás célja az amerikai adózók külföldön tartott – adott esetben eltitkolt – jövedelmeinek feltérképezése, az amerikai adóztatás hatékonyságának növelése érdekében. A FATCA szabályozás előírja a külföldi (nem amerikai) pénzügyi intézmények számára, hogy az ügyfeleiket azonosítsák, és az azonosított amerikai ügyfelek számláiról rendszeresen jelentést tegyenek az amerikai adóhatóságnak. A szabályozás értelmében ugyanis a FATCA kötelezettségeket nem teljesítő külföldi (nem amerikai) pénzügyi intézmények, illetve az adatszolgáltatást megtagadó számlatulajdonosok által realizált amerikai forrású kifizetésekből és egyes pénzügyi eszközök eladásából származó bevételből a kifizető 30 százalékos forrásadót köteles levonni.

A törvény szövegének 389 oldalas tervezete 2012 februárjában jelent meg. A jogszabály szövegének értelmezése valamint – az amerikai piaci szabályozástól jelentős mértékben eltérő – hazai és európai uniós viszonyokra történő alkalmazása jelentős nehézséget jelent a pénzügyi piac szereplői számára. Jelenleg számos nyitott kérdés van a szabályok értelmezése körül, többek között a nem klasszikus banki tevékenységek és pénzügyi termékek besorolásával, az azonosítás folyamatával és az esetleges forrásadó levonási kötelezettséggel kapcsolatban.
 
A FATCA szabályozást több lépésben vezetik be, a szabályok többségét – első lépésként - 2013. július 1-től kell majd alkalmazni. A forrásadó levonási kötelezettség egyes kifizetések tekintetében pedig 2014. január 1-től esedékes. Annak érdekében, hogy egy pénzügyi intézmény mentesüljön a FATCA szerinti forrásadó alól, 2013. június 30-áig szerződést kell kötnie az amerikai adóhatósággal. A szerződéssel rendelkező pénzügyi intézményeknek 2014. szeptember 30-áig kell az első - 2013. évre vonatkozó – korlátozott adattartalmú jelentéstételi kötelezettségüket teljesíteni. A jelentendő adatok, illetve a forrásadó levonási kötelezettség alá eső kifizetések köre a későbbi évek során fokozatosan kibővül.

Szép Péter, a Deloitte Zrt. Üzletviteli tanácsadás üzletágának partnere kiemelte: a jelenlegi magyar és uniós adatvédelmi, illetve pénzforgalmi jogszabályok ugyanis egyes követelmények (pl. jelentéstétel, forrásadó levonás) teljesítését nem teszik lehetővé a pénzügyi intézmények számára. Annak érdekében, hogy az amerikai szabályozásból eredő pénzügyi hátrányok a pénzügyi piacok szereplői számára elkerülhetővé váljanak, jogszabály-módosításra, vagy olyan kormányközi megállapodásra lenne szükség, amely elhárítja a FATCA megfelelés akadályait.

 

fatca Deloitte Bank szabályozás
Kapcsolódó cikkek