Pénz- és tőkepiac

Fizethetnek a hitelkártya-használatért az amerikai vásárlók

A Visa, a MasterCard, nagybankok és kereskedők között létrejött 7 milliárd dolláros megállapodás értelmében a jövőben az üzletek díjat számolhatnak fel azoknak, akik hitelkártyával vásárolnak.

A kizárólag hitelkártyákra vonatkozó megállapodás, amelyet még jóvá kell hagynia a bíróságnak, kimondja, hogy a két nagy kártyacégnek, és a kártyakibocsátó nagybankoknak 7,25 milliárd dolláros kártérítést kell fizetniük az érintett kereskedőknek a versenyszabályok megszegése miatt. Eddig a kereskedőknek kellett megfizetniük a hitelkártya-használatból eredő többletköltségeket, mivel a Visa és a MasterCard megtiltotta, hogy ezeket a vásárlókra hárítsák. A cégek attól tartottak, hogy ezzel csökken majd a plasztikok használati aránya, most azonban az erőviszonyok a bankoktól egy kissé a kereskedők irányába tolódnak el – fogalmazott a MarketWatch-nak Craig Wildfang, az amerikai kereskedőket képviselő ügyvédi iroda munkatársa.

Bár a megállapodást győzelemként interpretálták, az amerikai kiskereskedelmi szövetség elégedetlen a döntéssel, amely nem érint az általuk legnagyobbnak tartott problémát: a változó és átláthatatlan kártyahasználati díjakat. A plasztikos fizetését a két óriáscég átlag 1-5 százalékos tranzakciós díjat kér. Hogy ki melyik alkalmazza, az többek között a kereskedelmi egység méretétől függ (a nagyobbak nagyobb kedvezményt kapnak), de sok üzlet vezetője azt sem tudja, hogyan számolják ki ezt. A kiskereskedők ezért rejtett költségnek tekintik azt a 30 milliárd dollárt, amit a tranzakciók után fizetnek. Hogy az üzletek díjat kérnek majd a hitelkártyás fizetését vagy – ahogy azt sok benzinkút teszi most – kedvezményt kínálnak a készpénzzel fizetőknek, még éveken át alakulhat.

A megállapodást egy év múlva felülvizsgálja a bíróság, feltéve, hogy nem bukik el már korábban például a kiskereskedők elutasítása miatt. A helyzet érdekessége, hogy adott esetben a döntés nem növeli, hanem inkább korlátozza a fogyasztói jogokat, mivel a kereskedők kénytelenek lesznek elutasítani az olyan fizetési módokat, amelyek plusz költséget terhelnek a hitelkártyás tranzakciókra. Ilyen közvetítő például a PayPal, ami ugyan nem kér plusz díjat, de a kátyacégek ezzel erős eszközt kaptak arra, hogy csírájában fojtsanak el minden olyan start upot, amelyik a fizetési szektorban szeretne tevékenykedni.

 

MasterCard hitelkártya hitelkártya-használat Visa
Kapcsolódó cikkek