Pénz- és tőkepiac

Tankönyvbe illő formációt mutat a Halliburton

Egy tankönyvbe illő technikai formáció rajzolódik ki a Halliburton grafikonján. A fordított fej és vállak alakzat egy erős trendfordulós jelzés, amelyet a fundamentumok részben alátámasztanak – írják az Erste elemzői.

Egy szabályos technikai formáció jelent meg a csökkenő trendben, egy fordított fej és váll alakzat. A formáció kialakulása trendfordulót vetít előre, de csak a 30 dolláros nyakvonal áttörésével kapunk megerősítést, ebben az esetben pedig a 34 dolláros célárfolyamot is elérheti rövid idő alatt a kurzus.

Két stratégiát ajánlunk a jelenlegi helyzetben

  • Bátrabb befektetők már az alakzat teljes kialakulása előtt a jelenlegi szinteken is pozícióba léphetnek, a nagyobb nyereség reményében. Ebben az esetben két stop-loss pontot ajánlunk: agresszívabb stratégia esetén a 27,62 dolláros mélypontot, konzervatívabb megoldás pedig a 26,28 dolláros távolabbi minimum. Célárként a 200 napos mozgóátlag és a 33,75-33,85 dolláros rés találkozását gondoljuk, ami egyben a fej és vállak alakzat számított céljára is.

  • Biztonságosabb megoldás, ha kitörésben, a 30 dolláros ellenállás felett nyitunk pozíciót, de ebben az esetben az elérhető hozam is alacsonyabb, mert a 34 dolláros célár változatlan. A stop-loss megbízást a kitörési pont alá kell majd elhelyezni.
  • Jól működő technikai alakzatról beszélünk, ezért elég nagy a valószínűsége, hogy a két magasabb és a közöttük kialakuló alacsonyabb minimum megfordítja a fennálló trendet. A Halliburton a világ egyik legnagyobb olajiparban használatos eszközöket gyártó vállalata, mely közel 80 országban rendelkezik operációval.

    A vállalat a mai napig pereskedik a BP-vel a Mexikói-öbölnél történt olajkatasztrófa után. Az esetleges kártérítések fedezésére 300 millió dolláros céltartalékot képzett. Azonban a BP egyenlő arányban szeretne osztozni a Halliburton-nal a költségeken, vagyis összesen közel 42 milliárd dollár feléről vitatkoznak a felek. A vállalat második negyedéves gyorsjelentését július 23-án fogja közzétenni, ezt érdemes lesz figyelni és szükség esetén módosítani a stratégiánkat.  A második negyedévre várt EPS nagysága 0,747 dollár.

    A vállalat részvényeinek vásárlásával az olajkitermelés felfutására spekulálhatunk, amelyet alátámaszt a jelenlegi relatíve magas olajár is. A jelenlegi szinteken az árfolyam alulárazott a szektortársakhoz képest, az összehasonlításhoz használt mutatók szerint.

    Az eltérések összege a vállalat szintjén 12,6 milliárd dollár, vagyis a piac nagyjából 60%-ra árazza azt, hogy a Halliburton elveszti a pert és a teljes összeget ki kell fizetnie.  Ha a vállalatnak végül ki kell fizetnie a teljes összeget, akkor az súlyosan érintené a céget. A csődközeli állapot elkerülése érdekében mindenképpen hosszabb idejű fizetési haladékot kéne kérnie kedvezőtlen bírósági döntés esetén. A Bloomberg által megkérdezett elemzők közül 24 javasolja a részvények vételét, 8 pedig a tartását. Egyetlen megkérdezett elemző sem tanácsolja jelenleg a részvények eladását.

    Az elemzői konszenzus szerinti 12 hónapos célár 42,23 dollár, ami 45%-kal haladja meg a jelenlegi 29 dolláros árfolyamot. Az eredményvárakozások egyelőre még csökkennek. Így fundamentális oldalról egyelőre részleges alátámasztását látjuk a technikailag indokolt részvényvásárlásnak.

    Erste Halliburton
    Kapcsolódó cikkek