Pénz- és tőkepiac

Titokban óriási összegeket pumpál a bankokba Kína

A kínai központi bank "a hátsó ajtón keresztül" egyre több pénzt juttat az ország bankjaiba annak érdekében, hogy fékezze a konjunktúra gyengülésének hatását - írja a Financial Times Deutschland (FTD).

Egy héten belül a jegybank 278 milliárd jüant (35 milliárd dollár) juttatott a szektorba, ami a legnagyobb tőkeinjekciónak számít ez év kezdete óta. Kereskedők és elemzők szerint ezzel Peking további segítséget nyújt a bankoknak minimális tartalékaira vonatkozó előírások betartása érdekében. Ez a módszer ugyanis rugalmasabb, mint ha a jegybank magát a tartalékkövetelményt enyhítené

A kínai központi bank idén már kétszer csökkentette az irányadó kamatlábat. A korábbi kétszámjegyű növekedési ráták után 2012-re már csak a 7,5 százalékos növekedése a cél. Ám ez az előírás is bizonytalan, tekintettel az euróövezet adósságválságának következményeire, az Egyesült Államokban mutatkozó bizonytalan kilátásokra és a számos saját problémájára.

A gondok az FTD szerint minden ágazatban észlelhetők: az növekedése gyengülőben van, a gyenge tengerentúli  kereslet miatt, a kínai cégek és bankok óvatossá válnak. Júliusban csak 540 milliárd jüan új hitelt folyósítottak, ami egy év óta a leggyengébb adat, csütörtökön pedig a megfigyelőket sokkolta a gyenge ipari beszerzési menedzserindex. A HSBC barométere augusztusra 47,8 pontot jelzett a júliusi 49,3 pont után (az 50 pont alatti érték csökkenő termelést jelez).

A bankok mérlegei is kezdenek gyengülni. A Bank of China, amely csütörtökön a négy nagy bank közül elsőként tette közzé a második negyedre vonatkozó adatait, 5,1 százalékos, összegszerűen 34,8 milliárd jüannyi nyereséget ért el, ez volt a legkisebb plusz három év óta.  Az elmúlt negyedévekben a bankok rendszeresen kétszámjegyű nyereségnövekedést jelentettek. A rossz hitelek aránya ugyan némileg tovább csökkent, ám több szakértő kételkedik a hivatalos kínai adatokban.

tőkeinjekció Bank infláció kínai
Kapcsolódó cikkek