Pénz- és tőkepiac

Állampapír vagy bankbetét? - Kiderült, mikor melyik fial többet

Lejárat előtti pénzhez jutás, vagy legalább hároméves megtakarítási szándék esetén kedvezőbb megtakarítási lehetőséget nyújt az állampapír a bankbetétnél, rövidebb időtávok esetében – főleg friss forrás bevonásánál – túlnyomórészt a banki lekötés számít racionálisan jobb döntésnek – derül ki a Bankmonitor.hu legfrissebb elemzéséből.

Egy éven belüli időtáv esetében, új forrás lekötésénél jóval kedvezőbb befektetést kínálnak a bankbetétek az állampapírnál, míg hároméves időtávon, vagy a feltételmentes betétekhez viszonyítva utóbbi számít racionálisan jobb döntésnek – derül ki a Bankmonitor.hu legfrissebb elemzéséből. A szakértői portál elemzői az elérhető hozamok/kamatok, a biztonság, valamint a rugalmasság kritériumai szerint hasonlították össze a két befektetési formát. Az összehasonlítás már csak azért is időszerű, mert az idei első fél évben 245 milliárd forinttal, 51 százalékkal nőtt a lakosság által tartott állampapír-állomány, miközben a bankbetétek állománya május-júniusban 60 milliárd forinttal csökkent.

A bankbetét és az alapú befektetéseknél a kamatszázalékok mellett más feltételeket is figyelembe kell venni. Míg az Államadósság Kezelő Központnál (ÁKK) vezetett állampapírok esetében nem merül fel semmilyen pluszköltség, addig a bankbetétek esetében érdemes számolni a betéthez szükséges bankszámla költségeivel is. Az összes ilyen költséget figyelembe véve a jelenleg elérhető legjobb, új forrásos bankbetét hat hónapra 9,10, egy évre 8,80 százalék kamatot ajánl, míg hároméves időszakra nincsen új forráshoz kötött bankbetéti ajánlat. A feltételmentes bankbetéteknél a – költségek levonása utáni - legjobb ajánlat 6 hónapra 7,11, egy évre 6,98 százalék, míg három évre 6,56 százalék. A bankbetéti ajánlatokkal szemben a Fél éves Kincstárjegy 6,75 százalékot ajánl, az egyéves Kamatozó Kincstárjegy 7,25 százalékot, míg a Prémium Magyar Államkötvény 9,5 százalékot.

A kamat, illetve hozamajánlatot követő fontos döntési szempont – a biztonsága – tekintetében nincsen alapvető különbség az állampapírok és a bankbetétek között 100 ezer euró, azaz körülbelül 28,5 millió forintig. Eddig az összegig ugyanis állami garancia védi a betétesek pénzét az összes bankbetétre és a felhalmozott kamatra banki fizetésképtelenség esetén. Az állampapírokra pedig a nevüknél fogva korlátlan állami garancia vonatkozik. Fentiek alapján összefoglalóan megállapítható, hogy lejárat előtti pénzhez jutás, vagy hároméves megtakarítási szándék esetén nyújt racionálisan jobb alternatívát az állampapír a bankbetétnél.

futamidő hozam államkötvény számítás állampapír bankbetét kamat
Kapcsolódó cikkek