Pénz- és tőkepiac

Beindulhat a forint, lefelé araszol a svájci frank

A tegnapi kereskedési nap a Fed sajtótájékoztatójára volt „kihegyezve”. Napközben az egyre erősödő kételyek egészen 285-ig emelték az euró/forint árfolyamát, majd fordult a kocka, és még a bejelentés előtt visszakorrigált a kurzus 283 alá – írják a Commerzbank elemzői.

Majd mikor valóssá vált, hogy a Fed beavatkozik, akkor  újabb lendületet vett a forint, és egészen 280,70-ig erősödött.  Hasonlóan tudott hasznot húzni a Fed akciójából a korona, zloty, lej  trió is: a zloty, a forint nagyobb, míg a kevésbé volatilis korona, és lej kisebb mértékben. Amennyiben a jegybanki akciók után sikerül  valamelyest rendbe rakni, fenntartható(bb) pályára tenni a PIIGS  országokat, akkor egy tartósabb kockázatvállalási hullám érkezhet.

 Ez esetben elindulhat a klasszikus carry trade effektus, amikor az  alacsonyabb kamatot fizető devizából pénz „áramlik” a magasabb  kamattal rendelkező fizetőeszközbe. Ahhoz, hogy a forint esetében  beindulhasson ez a hatás a devizapiacokon, leginkább két dologra  lenne szükség: az imént említett hatékony válságkezelésre az EU-ban,  illetve egy hamar megkötött jó IMF szerződésre.

Amíg ezek  nincsenek meg, addig kicsi annak az esélye, hogy az euró/forint árfolyama tartósan a 275-ös szint alatt tudna lehorgonyozni. A Fed által bejelentett intézkedések  meglátszódnak az euró/frank árfolyamában is. Ma reggelre az „euró-svájci” kurzusa 1,2175 felett is járt, amire Vízkereszt óta nem  volt példa. A frank/forint jegyzése is araszolgat lefelé, akár a 230  alatti szintek sem elképzelhetetlenek a közeljövőben. 

forint carry trade Frank euró Commerzbank árfolyam
Kapcsolódó cikkek