Pénz- és tőkepiac

A forint megkapaszkodott, de így sem túl ellenálló

A héten kissé borúsabb nemzetközi hangulatban indult a kereskedés, bár a hétfői negatív elmozdulás (hasonlóan a múlt pénteki ellenkező előjelű változás mértékéhez) nem volt jelentős. A visszafogott piaci mozgások egyik oka a részleges amerikai kereskedési szünet volt, de emellett a héten várható euró-övezeti események (különösen a német kancellár látogatása Görögországban) óvatosságra késztették a befektetők többségét – írják a CIB elemzői.

Ezt a hátteret tükrözte vissza az euró/dollár árfolyam tegnapi mozgása is: a pénteki megugrás után az európai  kereskedés már eleve alacsonyabb szinteken, az 1,30-as határ újból áttörése után kezdődött, majd tovább  folytatódott a lejtmenet, egészen a nap közepéig. Ekkor rövid ideig 1,2940 alatt is születtek üzletkötések, majd  egy újbóli éles váltással a délelőtt is jellemző sávba, 1,2960-1,2980 közé emelkedett vissza a fő devizapár.

A  reggeli ázsiai kereskedés eseményei ugyancsak visszafogott hatással voltak az euró/dollár piacra: csupán enyhe  emelkedés volt megfigyelhet, az 1,30-as szint visszatesztelésére egyelőre nem került sor.  A kissé borúsabb hangulatot idézték az európai és az amerikai részvénypiacok is: minden jelentősebb index  visszaesést mutatott a megelőző záráshoz viszonyítva, több esetben (pl. DAX, CAC40) a másfél százalékos  gyengülést is megközelítve. A tengerentúli piacok mérsékeltebb visszaesést mutattak. A pénteki mozgások az  EMU kötvénypiacain is visszájára fordultak, bár a változások mértéke visszafogottabb volt. A kockázatosabb  (EMU-periféria) papírok gyengültek, míg a német kötvények erősödést mutattak. 

A forint a nemzetközi hatásokkal összhangban enyhe gyengülést mutatott a hétfői kereskedés során. Az euró/forint keresztárfolyam kevéssel a 283-as szint fölött fejezte be a kereskedést, noha napközben rövid  ideig euró/forint 284 fölött is mozgott a piac. A múlt pénteki költségvetési bejelentések előtti reggel még euró/forint 285 közeli árfolyamhoz képest tehát erősebb maradt a forint az euróval szemben, de továbbra is látható a külső hatások ereje.

Az állampapírpiac még kissé tovább tudott erősödni és a hétfői likviditási  kincstárjegyből is a tervezettnél 10 milliárd forinttal (20 százalékkal) nagyobb összeget dobott piacra az ÁKK.  Ma a figyelem középpontjában a nemzetközi események, illetve az azokkal kapcsolatos  várakozások maradhatnak. Ezek között kiemelt fontosságú gazdaságdiplomáciai találkozók állnak előttünk, így  Merkel kancellár görögországi látogatása, az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácskozása és az IMF ma  kezdődő közgyűlése. 

kereskedés IMF euró/forint ÁKK befektető árfolyam
Kapcsolódó cikkek