Pénz- és tőkepiac

A Microsoft nem utálatos részvény, hanem tuti nyerő?

A Microsoftra az iPad bevezetése óta mély pesszimizmus a jellemző, véli Matt Bolduc, a dán székhelyű globális befektetési bank, a Saxo Bank szakértője.

Mivel befektetési döntéseiket sokan kördiagramokat tanulmányozva hozzák meg, jó tudni, hogy a 10 éves kördiagram alapján a Microsoft „ócskaságnak” tűnik. Ha viszont ennél fontosabb tényezőket, például az egy részvényre jutó nyereség (EPS) növekedését vizsgáljuk, akkor a fenti ábrára pillantva azonnal megállapíthatjuk, hogy a Microsoft EPS értéke 1999-hez képest 300%-kal emelkedett. A cég aktuális P/E szorzója 10.  Ha a társaságot 1999-ben a most alkalmazott 10-es P/E szorzóval árazták volna, akkor a azonos értékelés mellett 12 év alatt 300% megtérülést hozott volna.

Hogyan törhet ki a Microsoft a „bedöglött” részvényekre jellemző lecsúszásából?

Két dolog is felvillanyozhatja a világot, és megváltoztathatja a Microsoftról kialakult véleményt.  Az egyik az új Surface táblagép, a másik pedig a Windows 8 táblagépek hatalmas családja, amelyek a társaság számára új bevételi forrást nyithatnak meg.

Először is, ha a Microsoft Surface sikeresnek bizonyul, a befektetők újra érdeklődéssel fordulhatnak a cég felé (jelen elemzés írása közben a Surface RT alapmodelljét kevesebb, mint 24 óra leforgása alatt elkapkodták). Bár sok elemző a Surface-t csupán egy újabb bevételi forrásnak tekinti, ha megfelelő módon tálalják, és az iPad riválisának tekintik, akkor lassan megváltozhat a Microsoftról alkotott kép.

A Windows 8 hatalmas piacot nyit

A második és még fontosabb szempont, hogy a Windows 8 hatalmas piacot nyit meg a Microsoft számára. Pillanatnyilag akárhonnan is nézzük, a Microsoft részesedése a táblagép szegmensben 0%. Jelenleg a Windows 8 táblagépes előrejelzései nagyon borúlátónak tűnnek, az IDC szerint 2013 végére 6%-os piaci részesedést ér el. Még ennél is silányabb az a várakozás, amely szerint a Windowsnak a táblagépek piacán 2016-ra durván 15%-os részesedése lesz.

Egyes érvek szerint a Windows 8 táblagépek a hagyományos laptop gépek piacából hasítanak ki maguknak egy szeletet, ami fordítva is elsülhet, azaz az érintőképernyős (hibrid és konvertibilis) laptopok is elszipkázhatják a piac egy részét a nem Microsoft márkájú táblagépek elől. Akárhogy is lesz, a Microsoft Windows divíziója ismét növekedésnek indul, emelkedik a nyereség és a Microsoft nyertesen kerül ki.

Aki tehát nem akar az árral úszni, az jobb részvényt nem is választhat magának, mint egy olyan cég leárazott papírját, amelyet enyhén szólva kevesen kedvelnek, és amely hatalmas potenciállal lép egy teljesen új piacra. Nem ringatom magam abba a hitben, hogy előre meg tudom mondani, sikeres lesz-e, erőteljes tényezővé válik-e a Windows 8 a táblagépek piacán, de azt világosan látom, hogy a Windows 8 a PC-iparban hatalmas lehetőséget képvisel.

Ha viszont a Windows 8, mind a Surface mélységes csalódást okoz, a Microsoft a Surface-szel akkor is nullszaldós lehet. Közben a Windows-divízió tovább ügetve évi 12 milliárd üzemi eredményt termel akkor is, ha a laptop és a PC ágazat növekedése nulla. Ha ehhez hozzátesszük a Windows kötvényszerű bevételét és azt, hogy a szerver és a vállalati divíziók éves növekedése 15 illetve 7 százalék, és a részvény az első pénzügyi évben 10-es P/E értéken forog, akkor méltányosan árazott befektetéshez jutunk.

Tehát a cégen akkor sincs sok vesztenivaló, ha a Windows 8 táblagép befuccsol, mert az értékelés eleve nagyon alacsony. Ha viszont igazam van, és a Windows 8 illetve a Surface is viszonylagos sikert ér el, akkor a Microsoft jelentős darabot szakít magának a táblagépek gyorsan növekvő piacából, amely október 26. előtt semmiféle nyereséget nem termelt a társaságnak, és amelynek belépése valóságosabb képet festhet a társaság igazi belső értékéről.

Világgazdaság Online-->

részvény surface Microsoft Windows 8 árfolyam
Kapcsolódó cikkek