Pénz- és tőkepiac

OTP Alapkezelő: az E-Starnál eléggé reménytelen a helyzet

Befektetési stratégiájukról is vallottak az OTP Alapkezelő keddi sajtótájékoztatóján a cég portfóliómenedzserei. A szakemberek hisznek a dollár erősödésében és az UniCredit részvényében, az ausztrál dollárnál viszont gyengülést várnak, és az E-Star csődjére is készülnek.


Az abszolút hozamú alapok létrehozásával az volt a cél, hogy függetlenedjenek a piaci mozgásoktól – mondta Szalma Csaba, befektetési igazgató, az OTP Supra alap portfóiómenedzsere a sajtótájékoztatón. Az év elején egy sok vitát kiváltó jegybanktörvényt fogadott el a kormány, emiatt mindhárom hitelminősítőnél bóvli kategóriába került a devizakötvényünk. Az Európai Központi Bank nem fogadta el többé a magyar devizakötvényeket fedezetként, emiatt a devizakötvényeink hozama a forintkötvényeké fölé emelkedett, ezt az OTP Alapkezelő vásárlásra használta fel – magyarázta Szalma Csaba.
A devizakötvények hozama azóta sokat esett, de más más kötvényeken is sokat nyert az alap, például az OTP hitelpapírjain.

A régiós szuverén kötvénykibocsátókon is sikerült jó hozamot elérni, különösen a litván kötvényeken keletkezett sok nyereség. Májusban volt egy megingás, erős hozamemelkedés következett be a spanyol, olasz piacon, ami a régiós és a hazai kötvénypiacon is érződött, ezt azonban egy dollárpozícióval kivédték – magyarázta Szalma Csaba. Az elmúlt egy évben csaknem 35 százalékos hozamot produkáló alapban euró/svájci frank long pozíció is van. A svájci jegybank ragaszkodik egy sávhatárhoz, amit nem akar feladni. A befektetők elfáradtak, az árfolyam végre elszakadt az 1,2-es szinttől, és gyengülni kezdett a frank, és Szalma szerint ez a gyengülés folytatódni fog. Egy nagyobb részvénypozíciót is tart az alap, UniCredit részvényeket vásároltak. Az év elején hirtelen beszakadt a bankrészvény árfolyama, ezt jó lehetőségként ítélték meg a beszállásra. A részvényt alulértékeltnek tartják, ezért hosszú távra tervezik megtartani.

Az OTP EMDA és G10 alapok portfóliómenedzsere is beszélt befektetési stratégiájáról. „Tavaly év végén az volt a várakozásunk, hogy a devizás kötvények és régiós kibocsátások jól fognak teljesíteni, és az akkori várakozásaink be is jöttek” – mondta Büki András, befektetési igazgató. A szakember szerint az ausztrál dollár felülértékelt valuta. Ez a fizetőeszköt erősen függ a kínai piactól, a sanghaji és az ausztrál dollár sokáig együtt mozogtak, most azonban elszakadtak egymástól. Ausztrália második legnagyobb exportcikke az állampapír, ez egy spekulációs lufi kialakulását eredményezte, jelenleg az állampapírok 80 százaléka lehet külföldi tulajdonban. Magyarországon 45 százalék körül lehet, és már ez is veszélyes arány. A G10 alap egyik hangsúlyos pozíciója ezért az ausztrál dollár short. A kínai gazdaság lassulása is az ausztrál fizetőeszköz gyengülését idézheti elő. 

Az alapkezelő E-Star kötvényeket is tart, illetve az egyik legnagyobb részvényes a cégben. „Kötvényesi oldalról eléggé reménytelen a helyzet” – mondták a befektetési igazgatók. Abban reménykednek, hogy ha megtörténik a csőd, a cégnek vannak azért eszközei, így bíznak benne, hogy a felszámolási érték nem nulla lesz, remélik, hogy a kötvények névértékének 30-40 százalékát megkaphatják. „Abban viszont igaza van az E-Star vezérigazgatójának, hogy olyan üzleti modell, ahol csak szolgáltat a cég, és a vevői nem fizetnek, nem lehet működőképes” – ismerték el a portfóliómenedzserek.

OTP supra E-Star befektetési alap EMDA
Kapcsolódó cikkek