Pénz- és tőkepiac

Szorítja a kormányt az idő - Nyakunkon a devizatörlesztések

Ahogy egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy legalábbis idén nem lesz IMF-megállapodás, a jövő évi finanszírozási szükségletek fényében, illetve a kedvezőnek tőnő nemzetközi piaci környezetet tekintve (amit a stabil forint és a szuverén CDS-felár megfeleződése is visszatükrözött az ősz folyamán) egyre erősödött a dilemma, hogy nem lenne-e célszerű feladni ezt az elképzelést – írj a CIB elemzője.

A legjelentősebb ellenérv természetesen éppen maga az IMF-megállapodás volt, hiszen joggal  lehet(ett) arra számítani, hogy egy nemzetközi  kötvénykibocsátás híre a piac számára az IMF-megállapodás  végleges törlésének hírével lett volna egyenértékű. Azt, hogy  a dilemma feloldásán aktívan dolgozik a kormányzat, több  bejelentés is visszaigazolta: először egy elsősorban lakossági  befektetők számára indított belföldi euró-kötvény kibocsátás  megszervezése, majd az állami tulajdonban lévő Magyar  Fejlesztési Bank eurókötvénykibocsátási terveiről szóló  híresztelések következtek.

(Előbbi esetében a novemberi 20- án indult értékesítés 104 millió eurónál tart – az ÁKK 200  milliós induló tételt helyezett ki a forgalmazókhoz.) Ezek „teszteredményeket” szolgáltathatnak egy szuverén  kibocsátáshoz, melynek feltételeit egyelőre az S&P által  bejelentett legutóbbi leminősítés sem ingatta meg.

Annál  inkább szorító feltételt jelent az idő: decemberben az év végi  zárás miatt már jelentősen visszaesik egy nemzetközi  kibocsátás iránti fogékonyság, lényegében függetlenül a  mégoly optimista globális hangulattól. Másrészt az adósságfinanszírozási kérdések aktualitását  jelenti, hogy az eddigi rendnek megfelelően hamarosan  (várhatóan december közepéig) véglegesítik a 2013-as  államadósság-finanszírozási programot, ami az IMF-tárgyalások  idei sikere esetén természetesen az olcsóbb  finanszírozási forrásra épülhetett volna, legalábbis a devizás  törlesztések tekintetében.

Ehelyett áthidaló megoldásként az  idén a sikeres forintkötvény-kibocsátásokból befolyó összegek  egy részének piacon történő devizára váltásával folyt a  kötvény- illetve nemzetközi hiteltörlesztések egy része – ezzel  egyben a jegybanki tartalékok csökkenését is tompítva. 

Ahogyan azonban azt NGM államtitkára, Pleschinger Gyula is  jelezte, a jövő évi terv természetesen nem épülhet erre - amit  a piaci szereplők közvetlen egy eurobond-kibocsátás  tervezésére való utalásként tekintettek. A piaci várakozások  szubjektív felméréséből következtetve 3-6 hónapon belül  számítanak egy nemzetközi kibocsátásra, tekintettel az  „orrnehéz” 2013-as lejárati struktúrára. A jövő  évi finanszírozási terv közzétételéig (az előttünk álló  másfél-két hétben) tehát az egyik legfontosabb kérdés az  lehet, hogy milyen új információk látnak napvilágot,  amelyek lehetővé teszik a jövő évi devizatörlesztések  biztonságos megalapozását. A nemzetközi piaci háttér  ebből a szempontból egyelőre kedvező, de az amerikai  költségvetési viták fényében ez sem egy megingathatatlan  körülmény. 

eurókötvény kibocsátás IMF ÁKK
Kapcsolódó cikkek