Pénz- és tőkepiac

Akár 130 ezres adójóváírás évente - népszerű az önkéntes pénztár

Érdemes az önkéntes pénztári megtakarításokra is gondolni az év végén, hiszen a tagi befizetésekhez kapcsolódó adókedvezmény idén is igénybe vehető, a hosszú távú megtakarításokat ösztönző állami támogatások egyik elemeként. Életkortól függően évi 100, vagy 130 ezer forint lehet a maximális adójóváírás összege – írja az ING Nyugdíjpénztár.

A pénztár felmérése szerint a válaszadók 45 százaléka tervezi, hogy a jövőben önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítást indít. Az önkéntes pénztári megtakarítás már minimális havi tagdíjjal elindítható, a befizetések összege pedig ezen túl a lehetőségekhez képest rugalmasan alakítható.

Az önkéntes pénztári tagsággal nem rendelkezők körében végzett felmérés eredménye szerint a megkérdezettek 57 százalékának nincs még semmilyen nyugdíjcélú megtakarítása, 43 százalékuk kezdett el tartalékot gyűjteni erre a célra. Mindemellett a válaszadók 53 százaléka úgy gondolja, hogy fontos lenne idős korára saját nyugdíjtartalékot képeznie.

A 45-55 közötti korosztály közel kétharmada tartja nagyon fontosnak, hogy nyugdíjas éveinek anyagi hátteréről maga is gondoskodjon. A nyugdíjhoz közelebb álló korosztályt – a 2020. január 1. előtt nyugdíjba vonulókat – a szabályozó is kiemelten kezeli, pénztári megtakarításaihoz ugyanis magasabb jóváírási limitet rendel, 130 ezer forintos összegben.

A 35-45 közötti korosztály közel 55 százaléka tartja fontos célnak a nyugdíjcélú takarékosságot és még a legfiatalabb korosztály, a 25-35 év közötti válaszadók 45 százaléka is nagy jelentőséget tulajdonít a hosszú távú biztonság érdekében szükséges tartalékképzésnek.

A nyugdíjcélú megtakarításra alkalmas lehetőségek között az első három helyen az ingatlanvagyon, az életbiztosítási tartalék és az önkéntes pénztári megtakarítás szerepelt a válaszadók körében. A megkérdezettek szerint az önkéntes pénztári felhalmozás legfontosabb előnye a örökölhetősége (92 százalék), hiszen így a megtakarítás a tag esetleges halála esetén sem vész el, hozzátartozói megkaphatják az egyéni számláján gyűjtött megtakarításokat. Az adójóváírás lehetősége is nagy vonzerőt jelent (92 százalék), jól ismert és hatékony az állami ösztönzés eme formája. Előnyösnek találják még a válaszadók a rendkívül rugalmas tagdíjfizetési lehetőséget (83 százalék), amelynek révén az évtizedek alatt mindig az anyagi lehetőségeikhez mérten fizethetnek be az önkéntes nyugdíjpénztári számlájukra. A válaszadók többsége annak ellenére is tisztában van az önkéntes pénztári megtakarítás jellemzőivel és előnyeivel, hogy még nem tagja egyik önkéntes pénztárnak sem.

adójóváírás önkéntes nyugdíjpénztár megtakarítás
Kapcsolódó cikkek