Pénz- és tőkepiac

Kamat botrány - Óriásbírság a svájci banknak

Az UBS svájci nagybanknak sokba kerül, hogy belebonyolódott a Libor-botrányba. A legnagyobb svájci pénzintézetnek ugyanis mintegy 1,4 milliárd svájci frank összegű bírságot kell fizetnie, és emiatt az idei utolsó negyedévben akár 2-2,5 milliárd összegű veszteséget halmoz fel saját meglátása szerint. Az UBS egy eljárás nyomán kötötte meg a kártérítési megállapodást a brit, amerikai és svájci hatóságokkal.

A pénzbírság része annak az egyezségnek, amelyet az UBS az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Svájc felügyeleti hatóságaival ért el. A bank több alkalmazottja elfogadhatatlan magatartást tanúsított – közölte Sergio Ermotti, az UBS főnöke szerdán az egyezség közzététele után tett első állásfoglalásában. Az UBS fegyelmi intézkedéseket foganatosított: harminc-negyven munkatárs már távozott a banktól. Ermotti jelezte: mindent elkövet, hogy a jövőben ne történjenek hasonló esetek.

Ermotti, aki 2011 őszén vette ét az UBS vezetését, a pénzintézetnél történt legutóbbi nagy botrány után, kiemelte, hogy az UBS vezetése gyorsan reagált és a hatóságokat támogatta, miután tudomást szerzett a Libor-botrányra vonatkozó jelzésekről. "Ez mutatja azt az eltökéltségünket, hogy a bankot jó irányba változtassuk meg." Ermotti ugyanakkor nem akart arra a kérdésre válaszolni, hogy jogosnak tartja-e a birság összegét. Közben a svájci pénzpiaci felügyelet, a FINMA közölte, bevonja az UBS-nél a kamatmanipulációval összefüggésben jogtalanul elért 59 millió frank összegű nyereséget, miután a bank súlyosan megszegte a svájci pénzpiaci törvényeket.

A brit pénzügyi felügyelet, az FSA ezzel párhuzamosan folyó nyomozásában felderítette, hogy a bank alkalmazottai mintegy kétezer esetben kísérelték meg a kamatmanipulációt 2005 és 2010 között, a helyzetet pedig súlyosbította az is, hogy az UBS más bankokkal is igyekezett együttműködni a manipulációban. A Wall Street Journal megjegyzi, hogy a várakozások szerint az amerikai hatóságok ma több, az UBS-botrányban érintette személyt letartóztatnak, így most először kerülhetnek büntetőeljárás alá volt banki dolgozók a Libor-ügyben.

Szakértők úgy vélik, hogy az UBS nemzetközi megállapodását egy sor más bank által megkötött üzlet követi majd. Eddig a cégen kívül csak a Barclays kötött hasonló egyezményt, a brit bank 450 millió dollárt fizetett. A WSJ szerint az a tény, hogy a svájci bank csaknem háromszoros bírsággal számolhat, azt mutatja, hogy a nyomozók szerint az UBS a manipuláció középpontjában állt és a helyzetén nem sokat javított az sem, hogy előzetesen már több vádpontban részleges védettséget is elért az illetékes hatóságoknál. A lap hozzáteszi, hogy a hatóságok ugyanakkor részleges kompromisszumot kötöttek azzal, hogy csak az UBS japán leányát és nem a zürichi központot támadták meg. A büntetőeljárások sokszor végzetes csapást jelentenek az elsősorban bizalomra építő pénzügyi cégeknek, így érthető, hogy a svájci pénzintézet inkább a jelentős összeg megfizetése mellett döntött.

Az Euribort is manipulálni akarták

Mint arról beszámoltunk, sajtójelentések szerint rövidesen több bank ellen eljárást indít az Euribor-kamatlábbal kapcsolatos titkos egyeztetések miatt. Ha a gyanú beigazolódik, ez lesz a bankbotrány második hulláma a Libor-ügy után.

A Wall Street Journal (WSJ) értesülése szerint a Barclays brit bank már beismerte az Euribor bankkamatlábbal való manipuláció kísérletét, és vélhetően más bankok részéről is hasonló beismerésre lehet számítani az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és más országok hatóságainak sürgetésére. Jelenleg legalább tucatnyi bank ellen folyik vizsgálat, és közülük legalább négy állítólag együttműködött a Barclays-zal, a brit bankok korábban már 453 millió dolláros bírság megfizetésére kötelezték a londoni bankközi kamatláb, a Libor manipulálása miatt. A WSJ úgy tudja, hogy az Euribor befolyásolásának kísérletében részt vett többek között a Deutsche Bank, a Crédit Agricole, a Société Générale és az HSBC is. Az érintett bankok egyike sem kommentálta a hírt.

UBS Bank bírság LIBOR
Kapcsolódó cikkek