Pénz- és tőkepiac

Devizahitelesek: Már csak ebben a hónapban lehet árfolyamrögzítést kérni

A jelenleg érvényben lévő szabályozások szerint a devizahitelesek március 29-ig választhatják az árfolyamrögzítés rendszerébe való átlépést. A K&H-nál eddig 17000 ügyfél élt ezzel a könnyítési lehetőséggel.

Azoknak az ügyfeleknek, akik lakóingatlan fedezete mellett nyújtott devizakölcsönnel rendelkeznek, tavaly április óta lehetőségük van arra, hogy törlesztőrészleteiket egy gyűjtőszámlán, törvényben rögzített árfolyamon fizessék meg. Az úgynevezett árfolyamrögzítés rendszerébe a belépést az ügyfélnek kell kérnie, és ezt a jelenleg érvényben lévő szabályozások értelmében még március 29-ig tehetik meg.

Az adós az árfolyamrögzítés alatt saját erőből fizeti a rögzített árfolyam szerint megállapított törlesztőösszeget. Az azt meghaladó törlesztési kötelezettségét abból a kölcsönből fedezi, melyet a gyűjtőszámla-hitel terhére folyósítanak számára.

„A K&H Bank 2013. február közepéig mintegy 17.000 ügyfelével kötötte meg az árfolyamrögzítési rendszerhez csatlakozásról a szerződést. Az ügyletek fele lakáshitel, fele pedig szabad felhasználású jelzáloghitel. A lakáshiteleknél az „átlagos” csatlakozó ügyfélnek 9 millió forintos hitele van, és a 15-25 éves futamidőnek körülbelül egyharmadánál jár. A csatlakott lakáshitelesek ingatlanjai harmadrészt Budapesten vagy valamelyik megyei jogú városban találhatók” – ismertette dr. Bába Ágnes, a K&H Bank lakossági banki üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese.

„Az ügyfelek március 29-ig írásban jelezhetik szándékukat, hogy élni szeretnének az árfolyamrögzítés lehetőségével. Maga az igénylés nem bonyolult folyamat, személyes okmányokra – személyi igazolvány, lakcímkártya, adókártya – és a kitöltött igénylőlapra van szükség. Annak azonban érdemes utánanézni, hogy a hitelügyletben történt korábbi változásokat – például a kezes személye, a fedezettel kapcsolatos bármilyen változás – bejelentették-e, mert ezek szükségesek lesznek a szerződés megkötéséhez. Ha az ingatlanra időközben végrehajtást jegyeztek be, vagy 90 napot meghaladó fizetési késedelemben van az ügyfél, a szerződést nem kötheti meg a bank” – hívja fel a figyelmet Nagy Ferenc. a K&H Bank lakossági és tranzakcionális szolgáltatások marketing főosztályának vezetője

A közszférában dolgozók kamattámogatást igényelhetnek a devizakölcsönükhöz tartozó gyűjtőszámlahitel kamatainak megfizetéséhez, ezért esetükben szélesebb az igényléshez benyújtandó dokumentumok köre. Erről érdemes előzőleg érdeklődniük a kölcsönt nyújtó banknál.

A folyamat következő lépése az igénylés jóváhagyása, a K&H Banknál az igényléstől a jóváhagyásig átlagosan három hét telik el. Ezt követően a Bank és az ügyfél egy szerződésmódosítást ír alá, ennek időpontjától számított második törlesztési esedékesség napja lesz a rögzített árfolyam alkalmazásának kezdő időpontja. Így az első rögzített árfolyamú törlesztőrészletet az igényléstől számított 2-2,5 hónap múlva fizeti az ügyfél, attól függően, mikorra esik a törlesztőrészlet esedékessége.

devizahitel árfolyamrögzítés
Kapcsolódó cikkek